Noví krajští zastupitelé z hnutí ANO 2011 se chtějí v krajském zastupitelstvu věnovat bezpečnosti občanů a také dohlédnout v sociální oblasti na to, zda jsou peníze kraje účelně vynaložené. „V krajském zastupitelstvu se chci věnovat tomu, co dělám celý život. Zajímá mě především bezpečnost, krizové řízení, prevence kriminality či koordinace integrovaného záchranného systému," říká jeden z nových zastupitelů Petr Kubis. Ten je v Sokolově zároveň velitelem městské policie a také je v tamní radě města. Na otázku, zda bude usilovat i o nějaké posty v různých komisích či výborech kraje, odpovídá, že to bude předmětem pozdějšího jednání. „Na to je ještě brzy," dodal Kubis.


Jeho kolegyně Renata Oulehlová se pro změnu celý život věnuje zase sociální oblasti a říká, že je na kraji co zlepšovat. „Chci se zaměřit na sociální sféru regionu. Myslím si, že zde panují určité zvyky, které neodpovídají sociálním potřebám druhých. Budu chtít zmapovat sociální potřeby kraje, jestli máme zodpovědně řešeny sociální služby pro seniory, rodiny s postiženými dětmi a tak dále. A co její působení v krajském zastupitelstvu přinese podle jejích slov lidem? „Jen dobré věci. Nové zastupitelstvo bude myslet na lidi a na náš region. Myslím, že doposud bylo Sokolovsko trošku opomíjeno," konstatovala Oulehlová. I ona dostala otázku, zda se bude ucházet o posty v komisích či výborech. „Uvidím. Pokud ano, tak bych v nich chtěla dohlédnout na sociální sféru našeho regionu a také například na vznik tolik slibovaných průmyslových zón na Sokolovsku," dodala Oulehlová.

Další novou tváří v krajském zastupitelstvu bude současný starosta Sokolova Jan Picka. A jak své působení v kraji vidí on? „Přibude mi halda práce. Velkou výhodou je, že v zastupitelstvu bude celé vedení Sokolova, a ten tak nebude v rámci kraje opomíjen, je jeho součástí. Věřím, že ať dopadnou koaliční jednání jakkoliv, budou pro lidi v kraji přínosem," říká Picka.


Co se týče jeho případné práce v komisích či výborech, ideální by podle jeho slov byla protidrogová problematika. „V předchozích letech jsem působil v protidrogové komisi. Je to práce složitá, ale potřebná. Rád bych se jí věnoval i nadále," dodal Picka.

V krajském zastupitelstvu usedne nově i starosta Chodova Patrik Pizinger, jehož HNHRM však oproti předešlým volbám ztratilo dva mandáty. „Myslím, že by se měli zvolení zastupitelé za Sokolovsko společně zasadit o to, aby náš region začal posilovat. Musíme zastavit odliv mladých lidí. Proto je důležité, aby zde začaly růst mzdy a vytvářela se kvalitní pracovní místa," řekl Pizinger těsně po vyhlášení výsledků.