„Od příštího roku plánujeme nově zavést odlehčovací služby. Ty budou jak pobytové, tak terénní. To znamená, že když se nějaký rodinný příslušník stará o blízkého, který musí mít speciální péči, a rodinný příslušník potřebuje na dovolenou či na hospitalizaci, tak se o toho blízkého, který potřebuje stálou péči, postaráme my," říká Magdaléna Radošová, ředitelka Domova se speciální péčí v Dolním Rychnově. Také se v příštím roce plánuje velká investice, ta ovšem nebude směřovat ke zvýšení kapacity, ale ke zlepšení komfortu a zvýšení kvality léčebného zařízení. Z důvodu finanční náročnosti se však zařízení pokusí sehnat evropské dotace.

„Pokud budeme úspěšní, chtěli bychom stavební práce odstartovat na jaře příštího roku. Vytvoříme nové dvojlůžkové pokoje a ubereme z těch vícelůžkových. To znamená, že naše zařízení bude mít pouze jednolůžkové, dvojlůžkové a trojlůžkové pokoje," dodává Magdaléna Radošová. Mimo jiné se v léčebném zařízení nově objeví ložní pokoje pro rodinu v rámci paliativní péče pro pacienty v terminálním stadiu onemocnění. Díky těmto prostorům tak budou moci rodiny pobývat se svými rodinnými příslušníky.
V Kynšperku nad Ohří každoročně zkvalitňují nabízené služby, mimo to se také připravuje každoročně dílčí obměna některého dosluhujícího zařízení, mezi taková zařízení patří vybavení do prádelny i kuchyně. V domově plánují i pořízení nových kompenzačních pomůcek pro klienty, které pomáhají nejen zaměstnancům, ale i klientům lépe zvládat fyzický nápor, je-li klient imobilní. V současné době také běží zkušební provoz zrekonstruované čističky odpadních vod.

„Naším snem jsou ještě dvě věci, které bychom chtěli rádi realizovat, ovšem ještě uvidíme, jak dopadnou. Jedním je vybudování centrálního parkoviště. Máme tedy prostory, ale ještě nemáme dostatek finančních prostředků. Parkovištěm bychom dokončili úplnou funkčnost celého areálu," říká Jiří Hrubý, ředitel Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří. Druhou renovací pro příští rok je zateplení poslední, správní budovy, která jako jediná není zateplená.

Autor: Sandra Kubíčková