„Majitel domu uznal, že nemá sílu o dům sám pečovat, a rozhodl se přenechat ho městu za symbolickou částku 100 tisíc korun," uvedl starosta města Alexandr Terek s tím, že smluvně je ošetřeno to, že dům zůstane trvale v majetku města.

To chce tento objekt zachránit a najít mu využití. „Letos uděláme prvotní průzkum. Podstatné je, aby střechou neteklo dovnitř," popsal starosta. Následovat bude stavebnětechnický posudek, a protože jde o dům v památkové zóně, také posudek historiků. „Na základě toho vysoutěžíme projektanta, který navrhne nejvýhodnější způsob obnovy domu," upřesnil. Město se poté bude snažit s využitím dotací z Programu regenerace městských památkových zón uvést dům postupně do stavu, kdy bude plnohodnotný a uživatelný.

Jeho využití je zatím otázkou. Konkrétní záměr prozatím není. „Předběžně jsme uvažovali využít přízemí třeba komerčně a ve vrchních patrech vybudovat klasické činžovní byty," popsal starosta Terek.

Ostatní domy jsou v soukromém vlastnictví. Tam, kde je stav vážný, vyzval stavební úřad jejich k majitele k odstranění nedostatků. V kritickém stavu je dům č. 13. Město stále čeká na rozhodnutí stavebního úřadu, jestli se bude opravovat, nebo ho čeká demolice. A protože majitele stále nelze zkontaktovat, toto břímě leží na bedrech města.