Přesně před sto lety naposled zazněly zvony z chodovského kostela jako soubor zvonění. Poté se na dlouho odmlčely. V roce 1917 byly totiž z chodovského kostela svatého Vavřince odvezeny kostelní zvony a v plzeňské Škodovce je rakouská armáda nechala roztavit pro výrobu zbraní. Letos, tedy po sto letech, se zvony do věže kostela vrátí a nahradí tak své kolegy, zničené během první světové války. Doplní tak jeden zvon, který je po renovaci v kostele funkční.

Větší z nových zvonů ponese jméno patrona města Chodova svatého Vavřince a menší z nich patrona hasičů svatého Floriána. Na oba zvony se v nesmírně úspěšné sbírce skládali obyvatelé města Chodova.

„Do věže kostela oba zvony vyzdvihne speciální technika hasičů, a to jeřáb ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Instalace zvonů a první zvonění po sto letech je připravené na sobotu 12. srpna. V programu, který začíná před devátou hodinou ranní vynesením zvonů před kostel, je obřad svěcení zvonů dle Benedikcionálu, samotné vyzdvižení do věže kostela hasičským jeřábem, následovat bude mše svatá a ve 12 hodin pak samotné zvonění jako soubor všech tří zvonů.

Největší cihlový most světa Göltzschtalbrücke.
Blízké Sasko láká na prázdninové výlety