Žákům a studentům na Sokolovsku začaly jarní prázdniny. Podle statistik se v zimě počet úrazů dětí oproti zbytku roku výrazně zvyšuje. Svou roli v tom prý hraje i fakt, že řada rodičů nedává svým ratolestem na lyžování přilby a chrániče páteře. Zatímco u přileb je situace dobrá, takzvaný páteřák na sjezdovku vůbec nenosí celá třetina dětí.

„Na lyžování chránič páteře rodiče pokaždé obléknou jen každému čtvrtému dítěti. U lyžařských přileb je naštěstí situace lepší – nenosí je pouze dvě procenta dětí," říká Vlastimil Divoký z jedné z tuzemských pojišťoven. Právě poranění hlavy, páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky.

Používání ochranných pomůcek, které by měly být samozřejmostí, je základem oblečení. To by mělo být teplé a složené z více vrstev. Správné oblečení nechrání jen před rozmary počasí, ale i před úrazy.

„Součástí by také měly být reflexní prvky, které zvyšují viditelnost dítěte," dodává Divoký. Velmi důležité je také kontrolovat únavu dítěte, nepřeceňovat jeho schopnosti a dbát na dostatečný příjem energie a tekutin. V neposlední řadě je nutné pamatovat na ochranu před podchlazením a omrzlinami, ale také přehřátím a UV paprsky, které bývají na horách silnější než u moře.

„Helmu bereme na lyže jako samozřejmost. Syn má i chránič páteře. Dnes je jich velký výběr, to ještě před pár lety neexistovalo. Při večerním lyžování v Bublavě jsem viděla holčičku, která měla na ruce i noze blikající pásky se světýlky. Velmi dobrý nápad rodičů," ocenila lyžařka Ivana Manová.