Urputné boje, mohutné fandění publika, notná dávka humoru, koncert a hlavně podpora dobré věci. Takové byly první Hry bez hranic, které pořádal v Městských sadech Kraslice Nadační fond Ještěřice. Tématem prvního ročníku byli hadi a štíři. Zúčastnilo se osm měst napříč celým krajem.

Závodníci si hry užívali, a to i přesto, že do poslední chvíle nevěděli, jaká disciplína je čeká. Svým nadšením a zarputilostí strhli dospělí i malé děti. „Po skončení her jsme proto na žádost těch nejmenších museli uspořádat alespoň jednu disciplínu i pro ně," řekla jedna z pořadatelek Miluška Merklová. A postřehy dospělých? Při jedné z disciplín museli závodníci převlečení za štíra svým ostnem na ocasu napíchnout deset balonků visících na šňůře. Oči měli přitom zavázané. V této disciplíně byl nejlepší nejdecký Josef Šesták a hned si vysloužil od přítomných titul nejlepšího píchače.

„Vůbec mi takový titul nevadí. Cvičil jsem předem poctivě techniku a trénoval jsem dost," řekl s úsměvem Šesták. „Mně se píchalo hodně špatně, bylo to náročné," doplnil další ze závodníků Michal Svoboda, který soutěžil za Kraslice.

Jeho kolegyně z týmu soutěžila zase v disciplíně hadi. „Musela jsem se proplazit pytlem, který nahrazoval hadí kůži. Na konci nás čekaly dvě myšky, které jsme museli sníst i s ocáskem. To bylo asi nejtěžší, ale dala bych si ještě jednu," smála se Jana Pavelková. Nutno dodat, že myši nebyly živé. I když materiál, z kterého byly vyrobené, připomínal spíše lepkavý sliz.

Závodníci soutěžili ve čtyřech disciplínách. Hadi, štíři, ještěřice a král Jiří. Právě poslední disciplína, kdy měl závodník na sobě plášť, korunku a ztížený pohyb se sedmimílovými botami, strhl i přítomné děti. Těm museli pořadatelé po skončení her uspořádat jejich minizávod.

Kromě dětí byli nadšení i diváci, kteří mohutně povzbuzovali. Velkou zásluhu na strhující atmosféře měly dvě výborné moderátorky Miluška Merklová a Andrea Krýzlová. První ročník her vyhrála Stříbrná a získala tím právo pořádat druhý ročník. Za ní skončily Dolní Rychnov, Chodov, Rotava, Nová Role, Kraslice, Nejdek a Jindřichovice. Nadačnímu fondu Ještěřice se podařilo vybrat 13.336 korun.