Kraslice pochází z dílny Asociace malířek a malířů kraslice České republiky, ve které působí i hrstka mužů. Mezi nimi je třiadvacetiletý Jakub Poulíček, který při výstavě své umění návštěvníkům předváděl. A ve speciálních vitrínách nechyběly ani jeho exponáty.

Pavel Poulíček, který pochází z Uherského Hradiště a nyní žije na Litoměřicku, si první vajíčko ozdobil už v osmi letech. Vzorem mu byl jeho otec, který je také vášnivým malířem velikonočních vajíček. „S tátou jezdíme po výstavách a ukazujeme batikování voskem. Tehdy mě na tom zaujala různobarevnost již vytvořených kraslic, a tak jsem to chtěl vyzkoušet. Navíc moc lidí se zdobením vajíček nezabývá. Dnes už je to poměrně atipická činnost,“ říká malíř kraslic.

Nový rentgen v sokolovské nemocnici.
Nový rentgen je pro pacienty šetrnější

Na výstavu do Kraslic už jezdí dlouhá léta. A je vidět, jak se zdokonaluje. „Do zdobění nových kraslic se pouštím tak tři měsíce před Velikonoci. Dříve to nejde, třeba v létě by se zdobilo špatně, vosk by se v teple špatně nanášel,“ poukazuje. „Dnes už jsem trochu polevil a ozdobím tak patnáct vajíček. Některé putují do asociace, která kraslice vystavuje po republice. Jiné si mohou ode mně lidé i zakoupit. Tak jsem rád, že někomu udělají radost,“ doplnil.