Bez střechy nad hlavou, bez prostředků, bez úplných základů vzdělání. Zatímco jedni žijí v přepychu, druzí živoří bez šance na zlepšení. I tak vypadá život v romských osadách na Ukrajině. Právě do jedné z největších romských osad v ukrajinské Svaljavě se vydala skupina dobrovolníků z Česka s jediným cílem – pomáhat. Spolu s nimi i Tereza Flaková ze Sokolova, která se nyní rozhodla své zážitky zprostředkovat veřejnosti.

Tereza dlouhodobě působí v organizaci Člověk v tísni. „Projekt odstartoval Radim Kupec, který Romům na Ukrajině pomáhá dlouhodobě. Tentokrát se mu v osadě Svaljava podařilo narazit na ženu, která žila s dcerou jen mezi dvěma zdmi přikrytými plachtou, bez střechy nad hlavou. Zbytek osady se s nimi vůbec nebavil, tvrdili, že jsou prokleté. Zjistili, že je to proto, že manžel této ženy zemřel bez pro ně zjevné příčiny," vysvětluje Tereza. Když se pak Kupec vrátil do Čech, začal s projektem Mária a Mária, pojmenovaném právě po matce a dceři. „Vyhlásil sbírku na stavbu jejich domu. Se skupinou dobrovolníků pak na Ukrajinu vyrazili znovu a dům jim skutečně postavili. Navíc pomohli i s integrací obou žen zpátky do komunity," říká.

O projektu byl natočen dokument, jehož první promítání proběhlo právě ve Svajlavě. To byl moment, kdy se do všeho Tereza zapojila osobně. „Na vlastní oči jsem se mohla přesvědčit, jaký měla dobrovolnická pomoc efekt. Z ustrašené malé Marušky se stalo živé, zvídavé dítě – hrozně se zlepšila. Češi tu navíc pomáhají dětem i v integraci do škol a je to velmi prospěšné. A to přesto, že pro mnohé lidi to bude asi kontroverzní téma – jedná se o pomoc Romům, a navíc v zahraničí," uvědomuje si Tereza.

Dokument Mária a Mária se bude promítat 19. února v Městské knihovně v Sokolově. Na místě bude jak Tereza Flaková, tak autor projektu Radim Kupec a režisér dokumentu Jan Plachý.