Více v rozhovoru s předsedkyní Ještěřic Miluškou Merklovou a místopředsedkyní Andreou Krýzlovou.

Už v sobotu bude ve Stříbrné na Sokolovsku na pořadu dne charitativní akce Srdce slabším. V programu se lze dočíst, že se návštěvníci stanou součástí hudebního příběhu a že Ještěřice budou mít na místě vlastní ´cestovní kancelář´. To bude určitě moře zábavy. Tak co na návštěvníky čeká?
M: Každý rok se snažíme, aby byl program jiný. Letos jsme si nasadily vysokou laťku. Pustíme se do improvizovaného hudebního představení s názvem Cestovní kancelář Ještěřice. Máme hlavní linii příběhu, ale celá hra se bude utvářet přímo na místě. Vyšly jsme z toho, že klienti Denního centra Mateřídouška v Chodově, pro které tento den již tradičně připravujeme, rádi tančí a zpívají. Sebraly jsme texty písní, které mají klienti DC Mateřídouška dobře natrénované, a poskládaly z nich jednoduchý příběh. Pódium tedy bude patřit pouze těmto zpěvákům. Aby vše dávalo nějaký smysl, bude představení doplněno také o reprodukovanou hudbu. Hlavní dějovou linii ztvárníme my – členky Nadačního fondu Ještěřice – a naši přátelé, kteří nám již od počátku s akcemi pomáhají. K nám se samozřejmě připojí další klienti DC Mateřídouška a také klienti Chráněných dílen v Sokolově a Chodově. Prostřednictvím improvizovaného tance a různých kostýmů a rekvizit se pokusíme vyjádřit obsah jednotlivých skladeb. Zapojit se ovšem může kdokoliv z přihlížejících, včetně dětí. Kostýmy a rekvizity budou na místě k zapůjčení. Během hry se budeme měnit v turecké či mexické tanečnice (tanečníky), ocitneme se na lázeňské promenádě nebo v pohádce, užijeme si safari, navštívíme speciální restaurace, budeme také svědky milostného vzplanutí. Naším cílem není odehrát perfektní představení pro diváky, cílem je báječně se bavit a pro tuto legraci strhnout co nejvíce návštěvníků akce.

Jak bude výtěžek konkrétně využit?
M: Výtěžek akce bude jako vždy věnován přímo do rukou ředitelky Denního centra Mateřídouška v Chodově, které se věnuje práci s mentálně postiženými osobami. Je to jediná akce Nadačního fondu Ještěřice, při které se vybírají finanční prostředky přímo pro konkrétní účel. V ostatních případech putují výtěžky z akcí na transparentní účet nadačního fondu a odtud je odesíláme těm, jejichž žádosti přijmeme v rámci výzvy a které samozřejmě správní rada Nadačního fondu Ještěřice schválí. Ihned po skončení hlavního programu Srdce slabším odstartuje na stejném místě, tedy v prostorách penzionu Márty ve Stříbrné, další program. Nehodláme se totiž vzdát léta a chceme si ještě užít zábavu pod širým nebem. Formace 3J Cover Rock Band se k tomuto účelu perfektně hodí a v regionu není třeba je dlouze představovat. Těšíme se na jejich tradiční songy. V případě, že by se k nám počasí přece jenom obrátilo zády, máme připravenou suchou alternativu. Musím podotknout, že 3J nám rovněž pomáhá již od počátku našeho působení, a to zcela zdarma. Perličkou je, že letos si členové 3J sami ohlídali termín a v předstihu nás kontaktovali s nabídkou pomoci. Velmi si jejich aktivity vážíme.

Další vaše akce se uskuteční už v říjnu, kdy si lidé budou moci protáhnout svá těla při druhém ročníku Kraslické desítky. Kdy se konkrétně závod uskuteční a kdo se ho může zúčastnit?
M: Druhý ročník Kraslické desítky se uskuteční 7. října. Startuje se v 16 hodin z nám. T.G.M. v Kraslicích, registrace bude probíhat již od 14. hodiny. Jedná se o klasický běžecký závod v mužských a ženských kategoriích, které jsou ještě rozdělené podle věku závodníků na kategorie 15 až 39 let, 40 až 59 let a 60 a více let. Závodu se mohou účastnit i děti do 15 let, které mají startovné zdarma. Podmínkou je ovšem dospělý doprovod. Startovné činí 100 Kč při včasné registraci. V případě přihlášení na místě uhradí závodníci startovné ve výši 150 Kč. Přihlašování za zvýhodněné startovné je možné učinit do 5. října prostřednictvím registračního formuláře uvedeného na našich webových stránkách: www.nadacni-fond-jesterice.cz., případně pouhým zasláním e-mailu s registračními údaji na adresu nf.jesterice@gmail.com.

Jaké další akce na vaši podporu připravujete do konce letošního roku?
A: Už nyní samozřejmě pracujeme na obsazení tradiční série tří adventních koncertů. Letos zahájíme adventní čas v kostele ve Stříbrné a zahájíme jej ve velkolepém stylu, neboť kostel rozezní populární Roháči z Lokte. Vzhledem k velkému úspěchu loňského varhanního koncertu Tria Clasic z Plzně doufáme, že nám pomohou i letos. Přejeme si, aby tyto tři dámy potěšily srdce a sluch návštěvníků v kostele v Kraslicích. Obsazení třetího koncertu zatím ještě zvažujeme. Na Štědrý den pak plánujeme už potřetí Štědroranní výklus, kdy účastníci mohou zdolat krátkou trasu libovolným způsobem a stylem. Mohou si ale přijít jenom vypít svařené víno nebo ochutnat již vyhlášenou rybí polévku. Při této akci jde zejména o pohodu a o příjemné trávení času při čekání na Ježíška.

Při Chodovské vlečce se pro Natálku vybralo 18 tisíc. Ta se závodu také účastnila.
Při Chodovské vlečce se pro Natálku vybralo 18 tisíc

Jak jsem již zmínil, nadační fond působí v kraji už třetím rokem. Kolik peněz se už podařilo nashromáždit a poskytnout tam, kde je to zapotřebí?
A: Za tři roky našeho působení jsme dosud nashromáždily a následně rozdělily přes 255 tisíc korun.
Kromě toho, že peníze shromažďujeme na námi organizovaných akcích, je třeba také vyzdvihnout a poděkovat za pomoc regionálním podnikatelům a živnostníkům, regionálním umělcům, divadlům a klubům (Roháči z Lokte, Divadlo Husovka, Divadlo Bez zákulisí…), Karlovarskému kraji a jednotlivým obcím a městům (Kraslice, Dalovice, Stříbrná, Královské Poříčí). Letos jsme již přispěly 10 tisíci korunami jedné ženě s roztroušenou sklerózou, a to na nákup protiskluzové dlažby a madel pro rekonstrukci jejího bytu na bezbariérový. Na nákup oxygenerátoru jsme přispěly Hospicu Sv. Jiří z Chebu částkou 8400 korun. Podpořily jsme také třeba rodinu z Chebu, která má synka s kombinovaným postižením, nebo rodinu ze Sokolovska se synkem diabetikem. Často přispíváme také matkám samoživitelkám na školní obědy pro jejich děti nebo rodinám s dětmi se zdravotním postižením a podobně.

Kdy vyhlásíte další výzvu, kdy mohou lidé o příspěvek žádat?
A: Další výzvu, letošní druhou a celkově již šestou, vyhlásíme tradičně první podzimní den, tedy 23. září. Na příspěvky z ní máme k dispozici asi 40 tisíc korun.

Kde berete stále tu sílu a inspiraci vymýšlet nové a nové akce?
M: Právě teď jsme v období, kdy se spíše stabilizujeme a pracujeme na vytvoření tradice pro všechny naše akce. Čerpáme ze zkušeností a snažíme se vyladit nedostatky. Inspiraci potřebujeme samozřejmě stále, a to zejména pro naše dvě ústřední akce – Hry U hranic bez hranic a Srdce slabším. Zatím to jde tak nějak samo a při vymýšlení se stále ještě samy bavíme. Do budoucna máme v plánu ještě nějaké další aktivity, ale to je v tuto chvíli ještě naše tajemství. Nic z toho by však nebylo možné, kdyby nás nespojovalo přátelství a důvěra.