Nesmějí, nedovolujeme, nepustíme. Většina západočeských koupališť vstup ženám do areálu v burkinách, tedy plavkách zahalujících téměř celé tělo, nepovoluje. Odvolávají se na provozní řády. Tolerantnější jsou v Sušici a v Sokolově.

Před několika dny rozdělila českou veřejnost i politiky návštěva muslimek v pražském akvaparku. Ženy na sobě měly burkiny, tedy celotělové plavky, proti čemuž se okamžitě vznesla vlna nenávisti. Část lidí provozovatele kritizuje za to, že ženy v neobvyklém koupacím oblečení do bazénu pustil. Deník proto oslovil bazény a koupaliště na západě Čech. A většina je zajedno podoba plavek je předepsaná a burkiny se do této 'šablony' nevejdou.

V plzeňském bazénu na Lochotíně či na Slovanech si ženy v burkinách nezaplavou. „Provozní řád takovou alternativu neumožňuje a zatím jsme o jeho změně neuvažovali. Pokud nám město jakožto majitel dá pokyn, abychom novinku začlenili, uděláme to,“ uvedl ředitel Tomáš Kotora. Doplnil, že do venkovního či vnitřního bazénu smí návštěvníci pouze v klasických plavkách, případně bermudách.

Druhý nejstarší český kamenný most v Rabštejně nad Střelou se kompletně opravuje
FOTO: Rabštejnský most patří restaurátorům

Podobné to je také v Rokycanech či Klatovech. „Burkiny nebudeme tolerovat. Stejně jako návštěvníky, kteří by do vody chtěli vstupovat v tričku,“ uvedl šéf rokycanského areálu Jaroslav Moravec.

V karlovarském bazénovém centru KV Arena se lze koupat pouze v plavkách, které musí být čisté a z hladkého materiálu bez záhybů a kapes. Přestože mezi lázeňskou klientelu v Karlových Varech patří i hosté z arabských zemí, bazénové centrum příliš nenavštěvují a koupání v burkinách tady neřešili.

Že problém s celotělovými plavkami v minulosti řešit nemuseli, potvrzuje Cheb, Tachov, Konstantinovy Lázně i Domažlice. „Zatím jsme se nesetkali s tím, že by někdo na koupaliště nebo do bazénu přišel v oděvu zakrývajícím obličej. V provozním řádu máme uvedeno, že je možné se koupat v oděvu určeném ke koupání. Může zakrývat jakoukoli část těla,“ vysvětluje Kamil Báča, vedoucí plaveckého bazénu a koupaliště v Tachově.

Mezinárodní šachový turnaj O pohár města Klatov - Unileasing Open 2017
Unileasing Open ovládl opět velmistr Neuman

Provozovatelé areálů se shodují, že mnohem větší problémy mají s bermudami, šortkami a podobnými úbory. „I plavky mohou mít dlouhou nohavičku, ale musí být z elastického a přiléhavého materiálu. Různé kraťasy či bermudy, ačkoliv jsou trhovci prodávány pod označením plavky, plavkami vůbec nejsou. Pokud je někdo nosí na koupání v moři nebo rybníku, je to jen jeho věc. Tam ale neplatí přísné hygienické předpisy jako u bazénů a akvaparků,“ vysvětluje ředitel domažlického bazénu Jiří Houška. „Šortky z plátna či bavlny, s kapsami, zipy, kovovými knoflíky či jinými ozdobami ničí zařízení bazénu a výrazně zhoršují kvalitu vody,“ dodal. Nemluvě o tom, že zapomenuté papírové kapesníky, které z kapes mohou vypadnout, zanášejí filtry.

Celotělové plavky by nevadily v největším koupališti v Karlovarském kraji, v sokolovském Michalu. „U nás je vše povoleno. Lidé se mohou koupat klidně v kožichu, pokud v něm přijdou,“ řekl za koupaliště Karel Kotous.

A podobně tolerantní jsou i v Sušici; zdejší provozní řád povoluje jakékoli plavky. „U nás by v burkinách vstup na koupaliště i do krytého bazénu možný byl. Vstup je povolen v plavkách. Ať jsou klidně celotělové, ale musí to být plavky. Ale ještě jsme se s tím nesetkali,“ uvedl Lukáš Hamák, ředitel společnosti Sportoviště Sušice, která tamní letní koupaliště i krytý bazén spravuje.

Zbraň, ilustrační foto
V nemocnici padl výstřel, zaměstnanec vypálil po kolegovi