Kdysi proslulá porcelánka, jejíž výrobky putovaly na dvůr britské královny, do Vatikánu i na Pražský hrad, jde v červnu znovu do dražby.

Dobrovolnou dražbu vyhlásila v těchto dnech renomovaná realitní společnost Naxos. Podle jejích zástupců se objevilo několik zájemců. Nejnižší podání je 8 770 tisíc korun. „Nejzajímavější by bylo obnovit výrobu porcelánu a navázat tak na slavnou tradici v Česku i v zahraničí velice známé značky. Rozsáhlé výrobní a administrativní prostory v areálu o rozloze téměř 12 000 metrů čtverečních ale nabízejí i možnosti jiné výroby anebo skladování,” říká Petr Vácha z Naxosu, který má prodej na starosti. „Nový investor také může porcelánku využít částečně k výrobě a částečně k pronájmům. Popřípadě může pronajímat celý areál několika nájemcům,“ pokračuje Petr Vácha. K výhodám někdejší slavné porcelánky podle něj patří také její dobrá poloha v blízkosti rychlostní silnice, která spojuje Plzeň s Karlovými Vary.

Porcelánka zkrachovala v roce 2011. Za jejím uzavřením zřejmě stály špatné ekonomické výsledky tehdejšího majitele firmy, ruského podnikatele. Cílem majitele, který ji koupil v roce 2013, bylo výrobu oživit. To se však nepodařilo a vlastník se ocitl v insolvenci. Proto se slavkovský areál nyní znovu prodává.

Historie slavkovské porcelánky sahá do roku 1792, kdy tam první manufakturu v českých zemích založil Johann Georg Paulus. Továrna získala privilegium k výrobě bílého střepu v roce 1812. Haas & Czjzek patřil v poslední čtvrtině 19. století a v meziválečném Československu k největším výrobcům porcelánu.

Benefice vynesla 15 tisíc pro Michalku
Benefice vynesla 15 tisíc pro Michalku