Jejich jméno bylo v dolních částech volební kandidátky, přesto se díky oblibě u voličů vyšvihli do zastupitelstev. Skokanů, kteří dokázali přeskočit své výše psané kolegy, se po říjnových komunálních volbách vyrojilo hned několik. Mandát v zastupitelstvu byl mírným překvapením například pro ředitele sokolovského muzea Michaela Runda. Starostu Josefova Ladislava Čížka dokonce přízeň voličů přiměla změnit rozhodnutí na postu starosty skončit.

„Když člověk kandiduje, musí samozřejmě počítat s tím, že bude zvolen. Přesto mě to trochu překvapilo, i když samozřejmě velmi příjemně," sdělil své dojmy Michael Rund, který kandidoval jako číslo 14 za ČSSD. Nová funkce pro něj bude znamenat více práce, zároveň ale bude moci ovlivnit záležitosti, které jsou i pro něj ve městě důležité. „Jaké jsou nejpalčivější problémy města, asi všichni víme. Hodně se řeší nezaměstnanost, parkování…, já sám bych chtěl zasahovat především do záležitostí, které se týkají kultury a cestovního ruchu," prozradil Rund. Rád by například prosadil alespoň částečné usazení parovodu do země. „Považuji to za dost důležitou věc, přinejmenším v oblasti u kláštera. Chtěl bych, aby vodáci a cyklisté měli lepší přístup do centra města. Jednak se tak nestane, že by Sokolovem jen bez povšimnutí projížděli, a možná je to i způsob, jak znovu pomoct Starému náměstí k životu," myslí si Rund.

Řešit by se podle něj měl i vznik nové expozice v sokolovském zámku poté, co odsud bude přesunuta knihovna. Dalším skokanem v Sokolově byl například Václav Dobřemysl z Hnutí pro město Sokolov, který se do zastupitelstva dostal ze 17. místa. Bodovali tu také lékaři – ze spodních částí kandidátek se podařilo získat zastupitelská křesla Aleně Kotrbové za ANO 2011 a také Martinu Polendovi nebo Ivanu Pázralovi za Nezávislé.

Ze sedmého místa kandidátky se do čela vyšvihl také starosta Josefova Ladislav Čížek. Zatímco před volbami váhal, zda ve funkci ještě setrvat, teď už má jasno. „Měl jsem trochu nahnáno, i když si teď po volbách říkám, že se to vlastně dalo čekat. A jak se to celé vyvinulo, rozhodl jsem se, že do toho půjdu znovu," komentoval volební výsledek Čížek.