Křížový kámen, který kdysi stával u silnice poblíž Chranišova, se opět po letech vrací. I když ne přesně do míst, kde ho lidé mohli vídat. Prozatím je uložený v dílnách za budovou Městského úřadu v Novém Sedle. Ale kde býval doposud? To je otázka, kterou si kladli místní patrioti, a po pískovcovém kameni s reliéfem kříže začali pátrat.

„Jeden z členů občanského sdružení Nový kurz, pan Kurula, vznesl na schůzi dotaz, kam že se kámen z Chranišova poděl. Shodou okolností mi pak volal i pan Hloušek ze Sokolovského deníku, že by o něm chtěl něco zajímavého napsat. Od něj jsme také dostali tip, kde se kámen momentálně nalézá," referoval předseda Nového kurzu a zaměstnanec města Milan Bauman. „Dotyčný křížový kámen se nachází u nás na hradě, hned za hlavní bránou," tak zněla odpověď ředitele loketského hradu Václava Lojína, na kterou obyvatelé Nového Sedla a Chranišova čekali.

Pak odstartovala vzájemná jednání. „Musím říci, že pan Lojín byl velice vstřícný a kámen našemu městu ochotně vydal. Za to bych mu rád poděkoval. Nesmím zapomenout ani na našeho starostu, který se také v celé věci angažoval," poznamenal Bauman.

Město již stačilo najít důstojné místo, kam křížový kámen znovu usadí. „Ke Chranišovu ho už vracet nebudeme. Nemyslím si, že by to bylo vhodné. Jedním z důvodů je, že se v blízkosti nachází průmyslová zóna. Lépe se bude určitě vyjímat před kostelem v Novém Sedle. Do měsíce bychom zde také rádi uspořádali slavnostní odhalení, na které pozveme také širokou veřejnost," doplnil Bauman.