Často podle náčelníka Horské služby České republiky Rudolfa Chlada jezdí mimo vyznačené cyklotrasy a riskují v terénu, který je nebezpečný. „Nemají přitom dostatečné zkušenosti na takový sjezd ani vybavení,“ uvedl Chlad.

Horští záchranáři tak vyjíždějí k případům, kdy se cyklista znenadání vynoří třeba na turistické stezce a zraní pěšího turistu. Samotní bikeři přiznávají, že nepoznané lesní cesty jsou pro ně adrenalinem. „Šlapeme i několik hodin pěšky lesem do kopce, abychom si vychutnali jízdu dolu místy, které neznáme,“ přiznává jeden z bikerů.

Podle Chlada tak ale riskuje nejen svůj, ale i život ostatních návštěvníků hor.

Po cyklistech se hory nejčastěji stávají pastí pro pěší turisty. Svědčí o tom případ z minulého týdne. Dvaadvacetiletý mladík šel mimo vyznačenou trasu v Krušných horách. Ve skalním terénu mu sklouzla noha a vážně se zranil. Díky rychlému zásahu záchranářů za pomoci vrtulníku mu zachránilo život. „Kdybychom ho hledali o deset minut déle, zemřel by,“ poznamenal Chlad.

Nebezpečné jsou podle Chladových slov i náhlé změny teplot při bouřkách. Jeden z posledních případů se stal v Přebuzi, kde se v lese ztratila starší žena. V době bouřky se prudce ochladilo a vytvořila se mlha. Žena tak ztratila orientaci. Záchranáři ji našli prochladnou a vyčerpanou.

Horská služba na svých stránkách zveřejňuje důležité informace o tom, jak se na horách chovat. Nyní například varuje před bouřkami. Pokud se lidé pohybují na hřebeni hor a začne hřmít, mají se pokusit co nejrychleji hřeben opustit. Pozor ale na takzvaný krokový efekt, který přitahuje blesk. „Pokud již výboje začnou, je nejlepší schoulit se do klubíčka a přikrýt se třeba pláštěnkou a pokusit ze sebe sundat kovové předměty. Takto vytrvat deset až patnáct minut. Pokud je více lidí pohromadě třeba s dětmi, je důležité se rozdělit,“ radí náčelník.