Někteří lidé se jednoduše chtějí vyhnout očekávanému víkendovému návalu na hřbitovech, a tak Památku zesnulých uctili s předstihem.

„Kromě klasických hřbitovních svíček mají lidé zájem o smuteční vazby, hřbitovní dekorace, vypichované košíčky a další smuteční aranže," říká Milena Slabochová ze sokolovského květinářství Pampeliška. Lidé podle jejích slov mají i různá přání, a tak se vyrábí přímo na zakázku. „Hitem letošních Dušiček jsou aranžované smuteční větvičky," poznamenala.

Květinářky na Sokolovsku se shodují, že lidé na Dušičky rozhodně nezapomínají a chtějí, aby hroby byly pěkně nazdobené. Je prý ale patrné, že lidé se snaží na smutečních vazbách a aranžích mírně ušetřit. „V očích lidí je vidět, že by toho koupili více, ale prostě na to nemají tolik peněz. Vybírají zboží lacinější v průměru o deset až patnáct procent," řekla další z květinářek Marta Malá.

Květinářství mají napilno už druhý týden. Řada lidí využila k návštěvě hřbitovů uplynulý prodloužený víkend. I tak ale bude o víkendu jako každý rok rušno. Hřbitovy a jejich okolí budou střežit policisté.
„Pojedeme na hřbitov brzy ráno, to tam snad ještě tolik lidí nebude," řekla Lenka Dudášová ze Sokolova.
„My se půjdeme podívat na hřbitov spíše až navečer, bude to takové mystičtější," uvedl Jiří Velát.

nákupní košík:

hřbitovní svíce obyč. 10 – 25 Kč
dušičková miska 100 – 150 Kč
hřbit. květináče 150 – 300 Kč
dušičková vazba 100 – 300 Kč

(ceny se různí dle velikosti zboží)