Města a obce v našem regionu oslaví 70. výročí ukončení 2. světové války. Konec války si připomenou nuceně nasazení, pozůstalí obětí, četníci i široká veřejnost. Na kulaté výročí se chystají pečlivě města, spolky i jednotlivci.

V Sokolově je program rozdělen do jednotlivých dnů. Začne 5. května v 15 hodin na židovském hřbitově v Sokolově. Zde dojde k slavnostnímu odhalení pamětní desky židovským ženám, které zemřely v koncentračním táboře ve Svatavě při pochodech smrti. Pozvání přijali také pamětníci, včetně Evy Erbenové, dcery jedné z obětí. Poté v 17.30 hodin v aule sokolovského gymnázia pokřtí svoji novou knihu Ve stínu Krušných hor Vladimír Bružeňák. Kniha pojednává právě o koncentračních táborech na Karlovarsku a Sokolovsku či pochodech smrti.

Poté dojde v Sokolově 7.května k tradičnímu kladení věnců k uctění památky padlých ve 2. světové válce. V kině Alfa se budou ve stejný den promítat filmy s válečnou tematikou pro sokolovské školy i veřejnost zdarma. Jde o snímky Město 44, Schindlerův seznam a Lidice.

A do třetice 16. května mohou lidé prožít historické události, které se odehrály v posledních dnech 2. světové války na území Karlovarského kraje. Návštěvníci akce si je připomenou díky účasti vojensko-historických klubů a vojenské historické techniky z Česka a Slovenska. Unikátní podívanou chystá i habartovská Česká společnost přátel vojenské historie. Konvoj vojenské techniky vyrazí po Karlovarsku a Sokolovsku, a zájemcům se tak naskytne jedinečná podívaná. Akce se uskuteční týden po pietních aktech, a to od čtvrtka 14. do neděle 17. května.

Na Karlovarsku se mohou zájemci podívat například do Nové Role. Tady zve vedení města občany k památníku u vlakového nádraží ve Školní ulici. Pietní akt se tu koná 8. května od 10 hodin a pokračuje dále na místním hřbitově, kde se budou pokládat květiny k uctění obětí koncentračního tábora.
K pokládání věnců se pravidelně mohou připojit také obyvatelé Karlových Varů. „Akt k 70. výročí konce 2. světové války se tradičně uskuteční na drahovickém hřbitově u památníku rudoarmějců a před hotelem Thermal," upřesnil Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Pieta je naplánována rovněž na 8. květen.
V Den osvobození zamíří k památníkům také obyvatelé Kolové a Hájů. Na programu bude kladení věnců a krátký proslov s modlitbou. Pietní akty začínají v 10.00 v Kolové u pomníku naproti kapličce a v 10.30 v Hájích u pomníku padlým.

Naproti tomu o něco později je naplánována další pieta u příležitosti výročí. Konfederace politických vězňů plánuje tradiční připomenutí války v Jáchymovském pekle. Naučná stezka měří 8,5 kilometru a má 12 zastávek, na nichž informuje o uranových dolech a lágrech. Pietní akt Jáchymovské peklo se pak koná v sobotu 23. května.

V Hranicích, Aši a Chebu již mají oslavy konce války za sebou. Ty chebské se konaly v sobotu a nachystaná byla například bitva o chebskou radnici. Vzpomínková akce k 70. výročí osvobození se ještě uskuteční v Mariánských Lázních, a to v sobotu 2. května. Ve 14.45 ve Skalníkových sadech vystoupí Kapela pětatřicátníků plzeňského pěšího pluku FOLIGNO. Pietní akt za účasti představitelů města, válečných veteránů a zástupců americké ambasády začne v 15 hodin. Kapela pětatřicátníků poté vystoupí ještě jednou, a to od 16 hodin na kolonádě.