Hned dvě unikátní skříňky nakoupila pro své malé svěřence Mateřská škola v Lokti. Světová novinka od českých výrobců, zvaná Magic box, v sobě zahrnuje výkonný počítač s wi-fi, špičkový projektor s reproduktorem. Pak stačí už jen jedno zapnutí a chytrá skříňka začne přímo na zem promítat strhující interaktivní svět.

„Doposud byla interaktivní výuka praktikována převážně na tabulích ve vertikální poloze, ale Magic box, který ji převádí do horizontální polohy na zem, je absolutní novinkou. Navíc je na rozdíl od napevno přidělaných tabulí mobilní," říká Jaroslav Veselý, jednatel firmy PROJEKTMEDIA, která do loketské školky přístroje dodává.
Děti tedy mohou lézt po projekční ploše a pomocí speciálních dotykových per počítat, skládat puzzle, malovat, učit se třeba snadněji jazyky a rozvíjet celkově svoji inteligenci. Celá plocha i díky dodaným výukovým softwarům přitom působí jako živý koberec, na kterém se děti hravou formou učí pracovat s moderními technologiemi.

„Jsme si vědomy toho, že dítě se nejvíce naučí při zapojení více smyslů najednou, což práce s Magic boxem umožňuje. Dozvěděla jsem se, že v Mateřské škole Sokolov, Kosmonautů již Magic box mají. Paní ředitelka Jana Hegedüsová nám pak tedy zprostředkovala praktickou ukázku s dětmi a poté, co jsme viděly, co přístroj ´umí´ a jak s ním děti pracují, jsme byly přesvědčeny, že bude pro děti opravdovým přínosem," sdělila ředitelka MŠ Loket Jana Koudelková.

Záměr pořídit kouzelné skříňky posvětila už v prosinci Rada města Lokte. Ta schválila použití investičního fondu příspěvkové organizace Mateřská škola Loket na pořízení dvou kusů Magic boxu v hodnotě 169 800 korun. Kouzelný koberec, který funguje podobně jako tablet, nadchl jak evropský, tak už také arabský trh. Společnosti například ze Saúdské Arábie či Kuvajtu s firmou PROJEKTMEDIA jednají o kontraktu na dodávku až 2000 kusů Magic boxů.

Velký úspěch zaznamenala tato moderní učební pomůcka pro nejmenší v druhé polovině prosince na výstavě v saúdskoarabské Mekce a zanedlouho se představí na největším světovém edukačním veletrhu BETT v Londýně, kde aspiruje i na cenu BETT AWARDS.