Filantrop Petr Sýkora převzal tento týden Cenu Arnošta Lustiga za rok 2014, a to za zásluhy o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost. Společně se svým kamarádem Janem Černým založil nadaci DOBRÝ ANDĚL. Díky němu pomohlo v celé republice už více než 40 000 dárců, Dobrých andělů, 2 500 rodinám s dětmi, které se vlivem rakoviny nebo jiné vážné nemoci dostaly do finanční tísně. Pomáhají přitom i lidé ze Sokolovska. „Jen na Sokolovsku je více než 300 Dobrých andělů. Z toho máme radost," říká Petr Sýkora.

Cenu, kterou Sýkora obdržel, založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu spisovatele Arnošta Lustiga. V minulých letech ocenění získali Bedřich Utitz, Kamila Moučková a Václav Malý. „Výbor letošní volbou prokázal velkou odvahu. Po triádě osobností prověřených dějinnými zvraty naší historie vybral laureáta veskrze současného, hrdinu a vzor pro 21. století. Petr Sýkora je jedinečná osobnost s pevným charakterem a jasnými vizemi. Věřím, že toto ocenění Petra Sýkoru povzbudí k tomu, aby svůj životní postoj ještě intenzivněji šířil v české společnosti a motivoval tak zejména mladou generaci," okomentoval ocenění Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Podnikatel Petr Sýkora se společně se svým kamarádem Janem Černým rozhodl věnovat 25 milionů korun na provoz nadace DOBRÝ ANDĚL, tak aby mohly být příspěvky dárců odesílány potřebným v plné výši. Postupně se k nim začínají přidávat další filantropové, kteří také hradí provozní náklady, aby strategie do posledního haléře® mohla být zachována dlouhodobě.

Nadace DOBRÝ ANDĚL umožňuje dárcům pomáhat pravidelně, každý měsíc. Navíc Dobří andělé vždy vidí konkrétní příběhy rodin, kterým pomohli. Na otázku, jaká výše příspěvku je ideální, odpověděl Petr Sýkora: „Správná výše příspěvku je ta, která v domácím rozpočtu nechybí. Darování by mělo být radost, ne starost." Všechny finanční příspěvky, které do DOBRÉHO ANDĚLA přijdou v daném měsíci, jsou vždy první den následujícího měsíce odeslány rodinám s dětmi. Od listopadu 2011 nadace rozdělila více než 170 milionů korun.

Nový držitel ocenění Petr Sýkora cenu symbolicky věnoval Dobrým andělům a kolegům z neziskových organizací: „Děkuji členům výboru Ceny Arnošta Lustiga za ocenění. Mám z něj radost. Vážím si ho pro odkaz, který nám tento skvělý člověk zanechal. Vážím si členů výboru, kteří se rozhodli tyto hodnoty pro nás všechny uchovat dál, a přeji jim, aby měli v příštích letech hodně práce a těžké rozhodování. Silněji než radost však cítím závazek. Kdyby mi totiž bylo o pár desítek let více, snad bych přijal ocenění s větší lehkostí. A tak dnes nemohu slíbit nic. Snad jenom to, že když zítra ráno vstanu, pokusím se být o něco lepším člověkem než dnes. Dobří andělé a především řada dalších kolegů z neziskových organizací zmíněné kvality – odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost – dlouhodobě prokazují. Nechť dnešní ocenění patří především jim."