„Od založení fondu jsme vyhlásili už tři výzvy na poskytnutí finančních prostředku z našeho nadačního fondu a rozdělili jsme přesně 186 240 korun," říká předsedkyně Nadačního fondu Ještěřice Miluše Merklová. Aktuálně rozdělil nadační fond v poslední výzvě 38500 korun. Obdržel přitom hned pět žádostí.

„Vyhověli jsme čtyřem, které splňovaly podmínky. Pět tisíc korun jsme poskytli mladé mamince z Rotavy, která osobně pečuje o svého těžce postiženého syna. Péče je náročná po fyzické, psychické i finanční stránce. Maminka požádala o příspěvek na zakoupení stimulačních a didaktických pomůcek, které pomohou v rozvoji chlapečka," poukázala Merklová s tím, že další matka z Rotavy obdržela příspěvek 11500 korun na zakoupení tříkolky pro postiženého syna.

„Rodině z Kraslic jsme přispěli na relaxační a odlehčovací pobyt. Rodiče rovněž pečují o syna s postižením. Péče je vyčerpávající a náročná z hlediska psychiky všech rodinných příslušníků. Rodiče nemají možnost odpočinku, odlehčovací služby jsou hrazené a drahé. Relaxační pobyt bude jednak vhodnou aktivitou pro postiženého chlapce, ale také kompenzací pro rodiče. Rodině byl poskytnut příspěvek ve výši 12 tisíc korun," vyjmenovala poskytnuté příspěvky Merklová.

Příspěvek poskytl Nadační fond Ještěřice i Občanskému sdružení Střípky, které provozuje Domácí hospic Motýl, a to na zakoupení zdravotnického vybavení. „Pracovníci hospice pomáhají konkrétním lidem v posledních chvílích života, pracují nejen s umírajícími, ale i s jejich rodinami. Práce hospice si velice vážíme," řekla.

Nadační fond Ještěřice sbírá peníze, kde se dá. Jeho členská základna organizuje celou řadu akcí. Jedná se o benefiční koncerty, autorská čtení, ale třeba i recesistické Hry bez hranic, či Štědroranní výklus.

„V současné době se věnujeme přípravám dalších zajímavých akcí, díky kterým bude možné získat do fondu další prostředky. Na 17. září chystáme již tradiční kulturní a společenskou akci pro handicapované a jejich rodiny, ale také pro děti a širokou veřejnost. Jako obvykle přivítáme ve Stříbrné kapelu 3J a další stálé hosty. Letos se přesuneme do Šmoulího ráje a chystáme si tady užít branný den. Ve sportovním duchu se ponese i měsíc říjen. Na 8. října je plánován první ročník běžeckého závodu Kraslická desítka, která se poběží centrem města. Jedná se o sesterskou akci Přeštické desítky, kterou organizuje a zdolává Lubomír Smatana, známý reportér Radiožurnálu a bratr jedné z Ještěřic. Luboš si přijede zaběhat i k nám do Kraslic. Aktuálně dojednáváme spolupráci se zástupci města. Dále jsme se pustili do spolupráce s kapelou The Roadkill. Pokud se všechno povede podle plánů, čeká na naše příznivce v období Vánoc originální překvapení," prozradila předsedkyně další plány Ještěřice.

„Práce máme stále dost a dost, ale určitě nezapomínáme také na relaxaci a sportovní vyžití. Hned druhý víkend v červenci se Ještěřice chystají na svůj tradiční cyklovýlet. Od pátku do neděle hodláme ušlápnout pěkných pár kilometrů. Ctíme tím tradici myšlenky založení nadačního fondu," dodala Merklová.