Na každoroční brigádu do chodovského kostela svatého Vavřince se i letos na podzim vydal Hornický spolek Solles. Do úklidu chodovského svatostánku se pouští vždy dvakrát ročně už od roku 2011 – tedy od doby svého založení. Solles má ale na kontě i další zajímavé projekty a také plány do budoucna. Jak nastínil vedoucí spolku Jiří Milt, v příštím roce by mohlo dojít k obnovení štoly na tatrovickém Liščím vrchu nebo ke vzniku Hornické stezky napříč Chodovem.

„Brigády v kostele pořádáme vždy dvakrát ročně. Jedná se víceméně o běžný úklid a údržbu," uvedl Jiří Milt. Přítomen podle jeho slov bývá i farář, který si vždy řekne, co je v kostele nejvíc potřeba udělat. „Letos došlo například na obvyklé vymetání pavučin, otření oltářů a výměnu některých žárovek. Uklidit bylo tentokrát potřeba i v sakristiích, kde jsme například vyklízeli některé skříně a podobně," vyjmenoval Milt. Již od svého založení má spolek s městem Chodov smlouvu, podle které Solles v rámci záchrany a údržby historických památek převzal nad kostelem patronát.

Hornický spolek Solles se už letos mimo jiné zasloužil o obnovení zapomenuté vyhlídky Chodaublick na Liščím vrchu v Tatrovicích. Ta se následně stala vyhledávaným výletním cílem a vede k ní i značená turistická stezka. Právě k Liščímu vrchu by se pozornost spolku mohla upřít i v příštím roce. „Nerad bych něco předčasně prozrazoval. Výroční valná hromada spolku je totiž teprve naplánována na druhou polovinu listopadu. Samozřejmě už v hlavě mám nějaké plány, není ale ještě rozhodnuto, kterému z nich se budeme věnovat. Mohlo by dojít k obnovení štoly na Liščím vrchu. Druhou variantou je pak vznik Hornické stezky Chodovem," prozradil Jiří Milt. Doplnil ale také, že rozsah činnosti spolku je do značné míry závislý na penězích. „Na realizaci rozsáhlejších projektů bychom museli stejně jako na obnovu vyhlídky Chodaublick opět usilovat o nějaký grantový příspěvek," uzavřel.