„Tanec mě moc baví," říká Tomáš. První taneční krůčky zkusil v Miráklu, kam chodila i jeho starší sestra, ale to nebylo ono. „Byl jsem tam jediný kluk, začalo mi to vadit, tak jsem tam přestal chodit." Tanec ho ale nepustil, a tak když jeho první taneční partnerka sháněla, s kým by tancovala, Tomáš neváhal a začal se věnovat latinskoamerickým a standardním tancům.

„Čtyři roky jsme spolu trénovali v Sokolově u Jana Ondera," vzpomínal Tomáš na své začátky. Pak ale jeho partnerka odrostla, už nemohli tancovat dohromady a vypadalo to, že s tancem je konec. Na Tomáše se však štěstí usmálo znovu. „Moje nová partnerka je z Krupky u Teplic a vyhlídla si mě na jedné soutěži. Její maminka pak zavolala k nám, jestli bych nemohl jezdit s ní trénovat do Prahy," popsal Tomáš. „A prostě nedal pokoj. Mami, ta by se ke mně tak hodila," potvrzuje Tomášovu touhu v tanci pokračovat i jeho maminka Vratislava Veršecká, která je na svého syna právem hrdá.

Tomáš už dva roky jezdí pravidelně minimálně dvakrát týdně na tréninky do Prahy, je členem Národního reprezentačního týmu České republiky a tancuje pod hlavičkou tanečního klubu MZ Dance Team. Jeho trenérem je několikanásobný mistr ČR Martin Dvořák. S partnerkou Natálií Schindlerovou jsou momentálně v České republice juniorský taneční pár číslo jedna v latině.

V loňském roce byli v kategorii mladších juniorů třetí na MČR v latině a rovněž třetí v deseti tancích, což je kombinace latinskoamerických tanců a standardních. Letos se účastnili hlavně mezinárodních soutěží, kde právě nasbírali potřebné body a kvalifikovali se na mistrovství světa juniorů do 15 let.

A jak Tomáš zvládá školu, tréninky, soustředění, soutěže? „Zatím s tím nemám problém. Ve škole mi to jde, studium zvládám, a co zameškám na soutěžích, doženu." „Nakonec zjistíte, že všechno jde. Jsem v jednom kole. Buď jsem v práci, nebo s Tomášem na trénincích, na soutěžích nejen v České republice, ale i třeba ve Švýcarsku, Rakousku, Itálii, Maďarsku nebo Polsku," potvrzuje Vratislava Veršecká.

„Poletím i do Moldávie. To si nenechám ujít a potřebují i pomoct třeba s česáním. A navíc, dívat se na ten tanec, to je prostě nádhera," dodává na závěr.

Autor: Lucie Žippaiová