Dopravní nehodovost v době letních prázdnin prudce stoupla i na Sokolovsku. Během uplynulých dnů přišlo o život několik lidí. Za většinu dopravních nehod přitom může buď vysoká rychlost, nebo jen nepozornost řidičů. Při nehodách bývají mnohdy přítomné také děti, často se stává, že jsou nepřipoutané nebo cestují bez autosedačky. Ta přitom mnohdy může zabránit vážným úrazům, a někdy i zachránit holý život dítěte.
Výběr by proto rodiče podle odborníků neměli podcenit. Neplatí přitom, že nejdražší sedačka musí být zákonitě tou nejbezpečnější.


„Prvním vodítkem při pořizování nové autosedačky je věk, výška, váha dítěte, bezpečnost a pohodlí. Tyto faktory nám určí, jakým směrem se máme vydat. Typy sedaček se dělí do několika kategorií, v základu se jedná o tři velké skupiny. Pro nejmenší děti od narození používáme ´skořápku´ nebo také vajíčko, následuje klasická autosedačka a větší, určená pro děti zhruba starší čtyř let. Než své dítě přemístíme z jedné sedačky do druhé, je pro nás rozhodující hlavně váha a výška dítěte. Všeobecně platí, že v jednotlivých kategoriích je dobré zůstat až do maximálního využití, tedy do doby, než dítě autosedačku přeroste, nebo je váhově už v jiné kategorii," vysvětluje odborník, koordinátor Václav Brož ze společnosti BESIP.
Nejbezpečnější kategorií lze prý nazvat novorozeneckou skořápku, tu by měli rodiče vozit vždy proti směru jízdy. Také další kategorie jsou ale pro dítě velmi důležité. O bezpečí rozhoduje stabilní upevnění, materiál, prostor i zpevnění hlavičky.


„Nesmíme zapomínat na to, že bez připoutání nemáme šanci dítě udržet. Někteří rodiče si myslí, že na klíně dítě dokážou zachytit, a ještě se přepásají přes dítě. Jenže to je velký omyl, pokud se přepásají, tlačí při nehodě na dítě svou vlastní váhou. Nad rychlost 50 kilometrů v hodině nemůžeme obejít fyzikální zákony. Užití sedačky opravdu může dítěti zachránit život. Důležité je koukat na označení značky, jestli splnila testy bezpečnosti," vysvětlil Brož. Autosedačka by měla obsahovat štítek, který označuje rok výroby, směr jízdy a poutání. Důležitou součástí je také zkušební značka.


Ta potvrzuje testování sedačky dle evropské normy 44. Pokud je na značce uvedený nápis Universal, může být sedačka použitá téměř v jakémkoliv osobním autě. Rodiči velmi oblíbenou pomůckou na trhu je také systém ISOFIX, který zajišťuje pro děti komfort a bezpečí. Při použití tohoto systému je sedačka pevně uchycená ke karoserii pomocí tří záchytných bodů. Na zajištění sedačky tak nemusíme používat bezpečnostní pásy. Tímto systémem ovšem nejsou vybavená všechna vozidla. „Volili jsme cenově přijatelnou autosedačku, která prošla hlavně testy bezpečnosti. Mnoho z mých přátel jezdí s nepřipoutanými dětmi, mně to přijde jako velký risk a nezodpovědnost. To by ale poznali, až kdyby se něco stalo," svěřila se Hana Čmoková ze Sokolova.

Klára Čurlinová