Řeč je o vrchním sládkovi Martinu Melzerovi, který v novém rodinném pivovaru Krušnohor v Tisové u Kraslic představil hned tři druhy piva, a to světlý dvanáctistupňový ležák, tmavou čtrnáctku a speciální americké pivo IPA (India Pale Ale).

„Že jsem začal vařit pivo, to byla spíš taková náhoda," říká Martin, kterému je teprve jednadvacet let. Na trhu je přitom žádaný. Rodinných pivovarů v republice stále přibývá. „K vaření piva mě dostal táta. Když jsem se rozhodoval, co budu studovat, v blízkosti mého domova byla právě škola, kde se učilo vařit pivo. Musím přiznat, že první rok mě to vůbec nebavilo. Když jsem se ale dostal do výroby, úplně mě vaření piva pohltilo," říká. Těší ho, když za ním lidé přijdou a pivo mu pochválí. „Vaření piva věnuji veškerou pozornost. Vybírám kvalitní suroviny," pokračuje. Pivo Krušnohoru se podle jeho slov navýsost povedlo. „Uvařili jsme zatím tři základní druhy. Dvanáctka se vyznačuje svou hořkostí blížící se plzeňskému pivu a plností. Tmavé pivo je zase vyvážené, kdy konzument cítí speciální karamelové slady. Svrchně kvašená IPA se pak taktéž vyznačuje vyšší hořkostí a stupňovitostí, přičemž voní po citrusech," doplnil.