Některé teplárny v Karlovarském kraji zahájily s předstihem topnou sezónu. Donutily je k tomu srpnové nízké teploty, které v noci na včerejšek klesly kvůli vyjasnění dokonce až na minus 3,8 stupně. Stalo se tak v meteorologické stanici Jelení. Letošní srpen se tak do statistik meteorologů zapíše jako rekordní.

Některé teplárny v kraji zavalily žádosti majitelů domů, aby začaly přitápět. Lidem byla jednoduše zima. O víkendu se tak stalo například v Kraslicích na Sokolovsku. „V pátek jsme spustili dvě kotelny, v sobotu ještě jednu a začali jsme zavlažovat," hlásí z Kraslic na Sokolovsku vedoucí provozu vodohospodářské Kraslické městské společnosti Miloslav Poslední s tím, že běžně začíná topná sezóna až v září. V uplynulých dnech nicméně průměrné teploty klesly ke třinácti stupňům. A přesně to je signál pro teplárny. „Jakmile 70 procent odběratelů požádá o spuštění, musíme vyhovět," doplnil.

Může se nicméně stát, že tepla se některé domácnosti nedočkají. Teplárny totiž během mimotopného období plánují investice a opravy svých zařízení. Pokud vše nestihnou, radiátory se lidé jednoduše neohřejí. Teplárny se nicméně v takových případech podle dotazů Deníku snaží práce uspíšit.

Topit začali nejen lidé v panelových domech. U řady komínů u rodinných domů je vidět stoupající dým. „Zdi jsou studené. Topím už od pátku. V srpnu si nepamatuji, že bych kdy zapínal kotel," říká domkář Jiří Velát. Obdobně mluví i Hana Mesárošová. „Bydlím v paneláku a jsme teple oblečeni, protože je opravdu kosa. Je jen dobře, že se začalo topit. Léto se nám ale na druhou stranu prodraží, protože osobně jsem radiátory pouštěla až na konci září."

Topit se začalo například i v chebské nemocnici. „Některá oddělení už temperujeme," uvedl technik dodavatele tepla, společnosti Terea Cheb, Karel Adamják. Doplnil, že teplárna začala kvůli drsnějším klimatickým podmínkám včera dodávat teplo i v Aši. „Obdobně se na to od dnešního dne chystá také v Chebu," dodal technik.

To v Sokolově se lidé bydlící v panelových domech, které vytápí Sokolovská bytová společnost, zatím u radiátorů neohřáli. „Sledujeme vývoj počasí. Když bude nadále nepříznivé, tak přitopíme," říká vedoucí střediska teplofikace Petr Klein.

Naopak v Karlových Varech zatím neuvažují o dřívějším spuštění topné sezóny. Karlovarská teplárenská tak zatím teplo do bytů dodávat nebude. „Nechystáme se k tomu," potvrdil ředitel Roman Miarka. Důvodem je podle něj prováděcí vyhláška, kterou se musí teplárna řídit. „A ta stanovuje, že topit se začíná, pokud od 1. září klesnou průměrné teploty dvakrát po sobě pod třináct stupňů Celsia a není vyhlídka, že se oteplí. Vím, že při současných nízkých teplotách by někteří lidé přivítali, kdyby měli doma teplo, ale podle předpovědi počasí se má oteplit. Proto zatím není důvod topit," vysvětlil ředitel Miarka. Podnět k tomu, aby teplárna začala topit, má podle ředitele Romana Miarky dát vlastník. „Žádný podnět nemáme, a vlastník tudíž nevyvíjí tlak, abychom začali topit," doplnil. Obdobně je tomu i v Chodově na Sokolovsku. Teplárny se navíc shodují, že spustit topné systémy by nyní bylo ztrátové.