Výběrová řízení běžela naplno již od začátku roku. Nestalo se tak, že v létě, kdy opravy běží, jsou firmy rozebrané a opravy se musejí odložit. Najdou se i zakázky, které podražily, ale přesto je město přidělilo. Letos chce Sokolov investovat do škol 28,3 milionu korun.

„Na stavební úpravy kuchyně a hospodářského pavilonu mateřské školy v Alšově ulici se přihlásila jediná firma. I tak jsme byli rádi. Předpokládanou hodnotu zakázky překročili zhruba o 60 tisíc korun. Z časového důvodu jsme nerušili soutěž a zakázku jsme přidělili. Nic tedy nebrání tomu, aby se to v létě realizovalo,“ řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Podle vedoucí odboru rozvoje města Kateřiny Klepáčkové je hodnota zakázky 1,7 milionu korun.

V dalších školkách plánují letos investovat například 1,14 milionu do prádelny a sušárny, další mateřinka chce opravit elektroinstalaci za 1,6 milionu a MŠ Kosmonautů potřebuje opravit střechu za 1,25 milionu korun.

U základních škol je to například milion do střechy nebo do tělocvičny a dalších sportovních zázemí.

Sokolovský dostavník vozí hudbu po celém městě.
Dostavník veze folk i country

Platí přitom to samé, co vloni. Ředitelé těchto zařízení si sami určují vždy jednu prioritu, kterou město považuje takzvaně za nedotknutelnou. Oni tak vědí, že věc, kterou potřebují nutně opravit, je v tom plánu oprav a investic na prvním místě a udělá se.

Vloni se proinvestovalo méně, protože se na některé akce nedostalo. Na opravy šlo tehdy 15 milionů a na investice 7 milionů.

„Nevyšly nám tehdy čtyři velké akce, protože se nepřihlásily firmy, které by je zhotovily,“ dodala Klepáčková.

„Nad rámec e-zak ještě oslovujeme firmy, se kterými má město dobré zkušenosti. Jde o to, aby si všimly, že tam ty zakázky máme, a popřípadě se přihlásily do výběrových řízení,“ upřesnil místostarosta Sokolova Jan Picka. (e-zak je elektronický nástroj, kde se může každý seznámit s informacemi o zadávacích řízeních.)

Mláďata sokolů na komíně chemičky.
Vysoké komíny obsadili sokoli stěhovaví