Další várka reflexních pásek tak například dorazila do Chodova na služebnu tamní městské policie. „Lidé, především senioři, se na ně chodí ptát stále častěji, zdá se, že kampaň zafungovala," pochvaluje si velitel chodovských strážníků Ladislav Staněk s tím, že s viditelným označením jezdí také čím dál tím více cyklistů.

Novela zákona, který stanoví, že lidé na silnici mimo obce musí být označeni reflexními prvky, platí už zhruba dva týdny. Jeho nedodržení může přijít až na dva a půl tisíce korun. „My působíme především preventivně, tedy žádné sankce," poznamenal velitel.


V jeho rajonu dostávají pásky obyvatelé v rámci pravidelných preventivních akcí. „Pokud je například někdo nedostatečně označen, má tmavé oblečení, tak takový člověk od nás pásku dostane, nerozdáváme je na potkání každému," vysvětlil Ladislav Staněk.

Městská policie v Chodově už má v tomto ohledu praxi a zkušenosti. V závěru loňského roku chodovští strážníci při svých pochůzkách rozdali na dvě stovky reflexních pásek.
Obdobná situace je v Sokolově. „Rozdáváme je lidem, kterým je šedesát a více a mají trvalý pobyt v Sokolově. Ostatním poradíme, kde je sehnat. Zájem mezi obyvateli určitě povyrostl," řekl Petr Kubis, velitel strážníků v Sokolově.

Podle něj lze pásky sehnat v mototechnách a prodejnách s podobným zaměřením. V Chodově je nabízejí také v informačním centru, kde jeden kus vyjde na pouhých 20 korun.
Páska je praktický reflexní prvek, který se snadno vejde do kapsy, kabelky či školní tašky a jde jednoduše upevnit na rukáv oblečení. Za úkol má upozornit především motoristy na člověka za snížené viditelnosti. (tin)