Jako předkrm se podávaly buřty na pivu s čerstvým křenem, hlavním chodem byla cibulová polévka z jarní cibulky a vídeňský řízek s bramborovým salátem, jako dezert byly podávány domácí lívance s medem a ořechy. Menu pro dvaadvacet hlavních hostů a dalších pětačtyřicet lidí, kteří například tvořili doprovod, si přitom předem z jídelního lístku vybrala hlava státu.Slavnostní tabule.

„Je to pro nás čest, že zrovna naše restaurace mohla hostit prezidenta republiky. Je to pro nás dobrá známka toho, že naše kuchyně a servis mají dobré jméno," řekl za restauraci Švejk Vlastislav Kopecký, který prezidenta Miloše Zemana přivítal v dobovém oblečení coby dobrý voják Švejk. „Na přípravě lehce pozdního oběda se v kuchyni podíleli tři hlavní kuchaři a jeden pomocný kuchař. Delegaci pak obsluhovalo sedm číšníků," prozradil. „Příprava samotné slavnostní tabule trvala dvě hodiny," poznamenala Marie Kopecká ze Švejka.

Při loňské návštěvě Sokolovska obědval prezident v Sokolově, kde tabuli připravili v Chráněných dílnách Krufin, které zaměstnávají handicapované. Při samotném obědě se pak o něj postarali studenti Hotelové školy z Mariánských Lázní. Tehdy se podával grilovaný camembert na bylinkovém toastu s brusinkami, následoval slepičí vývar s masem a domácími nudlemi. Jako dezert se servíroval jablečný štrúdl s ořechy a karamelem.

To první den návštěvy poobědval prezident České republiky Miloš Zeman v mariánskolázeňském hotelu Esplanade. Na prezidenta, který na oběd dorazil hned z návštěvy nejzadluženější obce Prameny, čekalo čtyřchodové menu.
Na obědě se prezident Miloš Zeman sešel s politiky Karlovarského kraje. Ke slavnostně prostřené tabuli s ním ke stolu zasedli například poslanci Josef Novotný či Roman Procházka nebo také starosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta.

„Jako studený předkrm se podávala domácí tlačenka s bílou a červenou cibulkou, s jablkovým křenem a variací českého pečiva," informovala výkonná ředitelka pětihvězdičkového hotelu Esplanade Eva Dvořáková. Miloš Zeman si pochutnal také na staročeské kulajdě servírované se zastřeným vejcem, brambůrkem a houbami ze Slavkovského lesa.

„Hlavní chod slavnostního oběda bylo filátko z čerstvého jesetera z místního chovu," uvedla Eva Dvořáková s tím, že k filátku hlavě státu a dalším hostům byl podáván bílý a zelený chřest s lázeňskou omáčkou. „To vše podávané s vařeným bramborem."
Nechyběla samozřejmě ani sladká tečka. „Jako dezert naši pracovníci podávali variaci jahodo-tvarohových minidezertů," dodala ředitelka hotelu.