Spolek za zachování této železářské hutě, která ještě nedávno patřila k dvanácti nejohroženějším památkám v republice, se pustí do budování zastřešení. Záchranné práce trvají už dva roky.

„Byly to náročné dva roky. Dnes již můžeme říct, že se nám daří zachránit dřevouhelnou vysokou pec. Hlavní těleso pece je kompletně zrekonstruované, má doplněné a vyspárované zdivo. Provedli jsme také nástavbu pece a nyní se pustíme do vybudování zastřešení. To bude hotové do konce září,“ říká odhodlaně předseda Spolku za zachování hutě v Šindelové Jiří Hrůza.

Spolek také plánuje postavit točící schody u hlavy pece i s ochozem. „Lidé se z něj budou moci rozhlédnout po okolí,“ poznamenal. Zajistit je podle Hrůzy také potřeba další, nejslabší místa zdiva mezi přípravnou a samotnou pecí. „Na to vše už máme uzavřené smlouvy, takže to nebude dlouho trvat. Navíc ještě letos vyčistíme vodní náhon,“ dodal.

Spolek už má plány i na další rok. Pokračovat se bude s opravami zadní části hutě a pod střechu by chtěli nadšenci dostat i přípravnu a strojovnu. V konečné fázi tam vznikne i malý oddechový parčík. Po ukončení záchranných prací, které už vyšly na asi 1,1 milionu korun, předá spolek huť samotné obci za symbolickou korunu.

Peníze na opravy se daří spolku získávat z Ministerstva kultury, které zatím poskytlo nejvíce, a to z programu Záchrany architektonického dědictví. Samotný kraj letos věnoval 400 tisíc korun. Další peníze získává spolek od sponzorů a dalších dárců. Letos vyjdou záchranné práce na přibližně 1,7 milionu. Náklady na kompletní obnovu památky odhaduje Hrůza až na osm milionů.

Původní areál železářské hutě byl vystavěn v roce 1818. Dochované torzo dokumentuje starší vývojové období výroby železa v dřevouhelných vysokých pecích na českém území. Dnešní podobu huť získala přestavbou na konci 50. let 19. století.

Samotná vysoká pec měla výšku asi 11 metrů. Za zmínku stojí, že za 24 hodin dokázala vyprodukovat 2,5 tuny surového železa.