Každoroční setkání umělců za účelem tvoření v přírodě hostil i letos romantický Loket. Unikátní událost má v městečku již téměř dvacetiletou tradici a pyšní se dosahem nejen za hranice Karlovarského kraje, ale i České republiky. Více o organizaci, průběhu i náplni loketského plenéru prozradila dlouholetá organizátorka akce a provozovatelka karlovarské Charlie Gallery Štěpánka Bergerová.


Co si vůbec mají nezasvěcení pod pojmem Plenér Loket představit?

Základní myšlenkou je především práce v přírodě, pod širým nebem, a setkání umělců ze všech koutů republiky. Plenér Loket je ovšem sám o sobě také mezinárodním projektem s letos již osmnáctiletou tradicí. Zaměření workshopu se různí, některé ročníky zahrnovaly více výtvarných technik, jiné byly zaměřené pouze na jedinou. Měli jsme tu už kresbu a malbu, řezbářské práce se dřevem, uměleckou knižní vazbu.

Jaký byl tedy plenér letos?

Co se týče tématu, letos jsme se věnovali fotografování. Počet účastníků byl proměnlivý, vzhledem k tomu, že ne každý se účastnil každý den nachystaného programu. Stálých, kteří byli v Lokti i ubytování, bylo 6, nejvíc nás pak bylo 12. Tentokrát jsme se do přeshraniční spolupráce nepouštěli, takže dorazili pouze umělci a nadšenci z České republiky. Dorazil také odborný lektor, pod jehož vedením účastníci jeden den fotili. A celkově to bylo vlastně velmi příjemné.

Je přesto náročné několikadenní akci zorganizovat?

Musím říct, že to letos bylo poměrně snadné, oproti tomu, co jsme již zažili. Odpadla komunikace s umělci z jiných zemí, na fotografování si navíc každý přivezl pomůcky svoje. Zajistit tak bylo nutné hlavně techniku na promítání a zázemí, které nám poskytla již tradičně Galerie Café. Letošní ročník se popravdě nesl spíš ve skromnějším duchu, aby se neporušila tradice. Ke konceptu mezinárodního setkání bychom se ale rádi vrátili opět příští rok.

Krajina v Lokti je velmi krásná. Přesto, není už po letech toto téma poněkud vyčerpané?

Pravidelní účastníci už Loket samozřejmě dobře znají. Proto se snažíme plán přizpůsobit tak, aby se dostali i na jiná inspirativní místa. Nádherné bylo letos focení v útrobách hradu v Bečově nad Teplou, který už sám o sobě nabízí jedinečnou atmosféru. Zavítali jsme také do Karlových Varů na focení lesních altánů, kterých je tu opravdu nespočet. Strávili jsme tam tak nakonec téměř celý den.

Mění se v něčem plenér v průběhu let? Chystají se aktuálně nějaké novinky?

Dříve vždy k plenéru vycházel tištěný katalog fotografií, nyní se však bude zřejmě již plně digitalizovat a bude k dispozici online. Dění se také z velké části přesouvá na sociální sítě, snažíme se aktivně fungovat na facebooku.

Info: Co je to Plenér Loket?

Původní myšlenka vzniku loketského plenéru je známa už přibližně od 30. let 19. století. Ve své současné podobě se Plenér Loket pořádá od roku 1996. Idea začala žít a rozvíjet se vlastním životem a reagovat nejen na přírodní, ale i kulturní ráz krajiny, naplněný a přetvářený dlouhé věky životem člověka. Vznikla atmosféra tvůrčí dílny, vzájemných porad při hledání vhodného pracovního postupu, ale i umístění vznikajících soch (skulptur) v exteriéru města, či nutné pomoci při manipulaci s objemnými kmeny, často za přispění mechanizace. Základní princip plenéru – práce pod širým nebem – se neztratil, jen se vývojem proměnil, rozšířil oborové spektrum a přivedl do města na Ohři nové autory, kteří pomáhají pořadatelům hledat další zajímavou náplň tvůrčích dílen v Lokti. Účastníky uměleckých plenérů byli často umělci zvučných jmen z domova i zahraničí – za zmínku stojí například fenomenální loketský umělecký knihař Jan Sobota nebo umělci Jiří Kožíšek či Dalibor Nesnídal. Účast na plenéru ale není uměleckou erudicí nijak omezena.