Sokolov, Karlovy Vary či Mariánské Lázně. Tam všude potřebují a budou letos nabírat nové strážníky k městské policii. Kromě počtů strážníků se logicky městům zvednou náklady na provoz městských policií.

Městská policie v Karlových Varech začala s hledáním nových kolegů už v minulém roce. „I díky tomu ještě před koncem roku vstoupili do našich řad tři noví strážníci, kteří už jsou zařazeni ve výkonu služby," popsal stav velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák. I přesto však i nadále strážníci hledají pět nových kolegů. Karlovarští strážníci se plně zaměřují na lázeňskou metropoli. Karlovarští strážníci letos hospodaří s přibližně 47 miliony korun. „Další 2,5 milionu se však do městské kasy vrátí z dotací, které čerpáme," informoval Vlasák.

Také Městská policie v Mariánských Lázních by v letošním roce ráda rozšířila počet strážníků. „Byli bychom rádi, kdybychom přijali ještě alespoň dva strážníky do našich řad," uvedl velitel městské policie Jiří Ďurčo. Rozšíření působnosti do okolních obcí se ale na Mariánskolázeňsku nechystá. Mariánské Lázně v současné době ´hlídá´ deset kamer, se kterými mají strážníci velmi kladné zkušenosti. I díky nim se snížil počet krádeží. „Nebránili bychom se rozšíření kamerového systému. Je to ale otázka peněz a rozhodnutí je na vedení města," přiblížil velitel.

Pět nových strážníků chce přivítat během dvou let také Městská policie Sokolov. Letos to budou dva, příští rok jeden a v roce 2017 další dva. Provoz policie stojí radnici 19,5 milionu ročně. Na každého nového strážníka půjde z rozpočtu města 400 tisíc. „Sokolovská MP zahájila nově nepřetržitý provoz a to od 1. ledna tohoto roku. Stavem se chceme dostat na 23 strážníků. Kromě non stop služby občanům přibylo strážníkům i hlídání všech městských objektů na elektronickém zabezpečovacím systému. Zajíždí také do čtyř okolních obcí," řekl starosta Sokolova Jan Picka.