Většina lidí zná Rudolfa Kovaříka ze Šindelové na Sokolovsku jako pozorovatele počasí. Když však nesleduje meteorologické přístroje či přírodu, která mu poskytne mnoho indicií, tak je možné ho vidět za ponkem, na kterém voní dřevo. Z něj vyrábí nádherné kousky, kdy každý je originálem.

„Z několika rovných kusů fošen vznikne něco krásného, baví mě to," charakterizuje svůj celoživotní koníček Kovařík. Těší ho, když vidí lidi sedět na židlích, které vyrobil, nebo v pergolách, které postavil.

„Začal jsem už v dětství. Tehdy vyráběl můj otec kolébky a já mu pomáhal. Leštil jsem součásti kolébek. Alespoň jsem začal od píky, což je dobře. Vyráběli jsme je z jednoduchého důvodu. Nebyly na trhu. Zákon totalitního trhu byl jasný. Sežeň, nebo udělej si, co umíš," říká Kovařík.
Jeho otec je tehdy vyráběl pro sebe či pro nejbližší rodinu. Stavěl také různé komody a almary.

Poté přišla léta, kdy v Šindelové začal boom chatařů. Vrhli se proto na výrobu dveří a oken, protože byly žádané. „V roce 1984 jsem rukoval na vojnu a po návratu začal stavět dům, takže na koníčky nebylo moc času. Ale hned jak bylo hotovo, přistavěl jsem dílnu a zase začal."

Ale jeho chloubou jsou dětské kolébky, které vyrábí. „S rodiči si sedneme a kreslíme. Každá matka má svoji představu. Tady chce vyřezat srdíčka, špricle chce takové, barvu tuhle. Ona bude ke kolébce chodit, a tak chce, aby se jí líbila. Kreslí ji se mnou a vlastně sama rozhoduje, jak bude vypadat. Lidi mají rádi, když je každý kus originál. Neexistují dva stejné kusy," upřesnil Kovařík.

Většina rodičů schovává dětem kolébky, v nichž sami vyrůstali. Je to případ i Kovaříkovy rodiny. Zájem o výrobu kolébek se prý pomalu vrací. Největší zájem o ni byl podle Kovaříka v 90. letech. Pak přišly časy lamina a nyní se opět pomalu vrací doba, kdy se lidé vracejí k ruční práci.

Rudolf Kovařík od zajímavé práce se dřevem odbíhá z dílny na zahradu k další a tou je pozorování počasí pro Český hydrometeorologický ústav. Celá léta sleduje, kdy se začínají stěhovat ptáci, další měsíce sleduje rostliny nebo lesní zvěř. Fenologií se zabývá už více než čtyřicet let. Sleduje od léta celkem na třicet přírodnin – stěhování ptáků, jak vypadají plody rostlin, stromů nebo jak migruje černá zvěř či kdy hojně opadávají stromy.