Likvidace vietnamské tržnice na Kraslicku pokračovala i o tomto víkendu. Pod haldou mizejících trosek se objevují další důmyslné skrýše. Někteří z dělníků hovoří o tom, že v týdnu našli jejich kolegové skrýš a v ní rostliny, které připomínaly marihuanu. Firma, která likvidaci provádí by měla předat uklizenou plochu v polovině tohoto měsíce. 

Kromě najatých dělníků pomáhali o víkendu s odklizením hromady materiálu ze zbouraných stánků i členové kraslického Sokola. Sportovci, většinou basketbalisté, se tak snaží přivydělat na provoz své sportovní haly, zvané Sokolovna.


„Snažíme se přivydělat na provoz a činnost klubu. Energie jsou drahé. Byli jsme i na brigádách v lese," říká šéf kraslického Sokola Matyáš Schuster. Jak upřesnil, mají 103 členů, z toho 48 dětí včetně přípravky. Brigádníci nechápavě kroutili hlavou jaká spoušť může zbýt z takové tržnice.

„Hřebíky, prkna, pneumatiky, lednice a já nevím co ještě se tu povaluje," řekl jeden z pracujících Aleš Vlček. K němu se přidal další. „Takhle to snad nevypadá ani smetišti," naznačil Miroslav Svatoš. Jediné čeho Sokolové litovali, bylo chladné počasí. Všichni se však vyzbrojili zimními doplňky včetně čepic a tvrdili, že se zahřejí i prací. "V týdnu tady našli i marihuanu," říká další z dělníků pracujících opodál.

„Uklizeno by mělo být do 15. dubna," potvrdil Milan Šajánek z firmy Hajm, která má likvidaci tržnice na starosti. Na místě koordinoval práce a s povděkem kvitoval, že na stavbu stánků nebyly použity žádné závadné materiály jako je například eternit. „To by byla zase starost navíc s likvidací," dodal Šajánek. Přesto však na místě zůstává mnoho věcí, které bude nutné ekologicky zlikvidovat. Povalují se tam například pneumatiky či lednice.

Samotní Vietnamci ale od hranic úplně neodejdou. Řada z nich se sice z města stěhuje do větších měst, další se ale rozhodli zůstat a přemístí se na plochu dvoutisící metrů čtverečních ze současných osmi tisíc. Tu bude mít nadále nájemce tržnice k dispozici. Vyhandloval ji s městem za asfaltovou plochu pod celou tržnicí, která mu patří. Pět let tak nebude muset městu platit nájem.

Musí ale postavit klasické zděné obchody. Městu už projekt ukázal. Stojí v něm, že u hlavní silniční tepny vyrostou tří obchody. Zbytek tržnice nabídla radnice investorům.

„Prodávám zde sedm let.Kšefty jsou slabé, chodí málo Němců. Co bude dál nevím. Čekám s čím přijde nájemce tržnice," řekl jeden z prodejců Anh. Ten zatím ještě na fungující ploše tržnice provozuje svůj stánek v němž nabízí kabely, tašky a krmítka pro ptáky.