„V Městském domě kultury jsem nebyla několik let. Chodím s pomocí dvou francouzských holí a schody do MDK mě schvátí natolik, že mě chuť na kulturu přejde na hodně dlouho," říká Věra Prachařová ze Sokolova. Nejen ji, ale i vozíčkářům svitla šance, že se do sokolovského kulturního stánku dostanou bez cizí pomoci.

Město se pokusí získat dotaci na úpravy interiérů Hornického domu, který sídlí na náměstí Budovatelů. Rekonstrukce má zpřístupnit památkově chráněný objekt právě i pro vozíčkáře. Celkové náklady zmíněné etapy se mají vyšplhat na zhruba 40 milionů korun.

„Rekonstrukci bych uvítala nejen já, ale i mnoho dalších. jsme dříve narození a překonávat schody je pro nás velký problém. Své o tom jistě ví i vozíčkáři," konstatuje Prachařová.

„Chceme aby byl Hornický dům bezbariérový. V rámci úprav je v plánu i vybudování dvou výtahů. Úpravou by prošel také vstupní objekt. Součástí rekonstrukce jsou i vnitřní rozvody," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Městský dům kultury mezi veřejností známý jako Hornický dům už prošel nákladnou rekonstrukcí vnější fasády, která mu vrátila původní vzhled. Sokolov má studii i na vnitřní úpravy. Tyvšak podle odhadů přijdou až na 180 milionů korun.

„Námi navrhované bezbariérové úpravy jsou částí původního velkého projektu. Jestli s žádostí o dotaci uspějeme, bychom mohli vědět někdy na podzim letošního roku. Pokud ano, mohli bychom začít se stavbou příští rok," doplnil Jakobec. Poslední úpravy, které v MDK proběhly, byly rekonstrukce dvou tanečních zkušeben za zhruba milion korun.

„Zapotřebí byla nová elektroinstalace včetně svítidel, která budou zapuštěná do stropu, podlahy, zrcadla na stěnách a článkové radiátory budou vyměněny za deskové," nastínil ředitel MDK Jan Picka.

Město připravuje i rekonstrukce celého náměstí Budovatelů, které je hlavním náměstím města. Jeho budoucí podobu by měla navrhnout studie, kterou si město nechá zpracovat.