Slibem věrnosti lásce ke knihám se museli zavázat prvňáčci ze Základní školy v Březové při tradičním pasování na čtenáře. Ujal se ho osobně starosta Březové Miroslav Bouda a jako správný král jak jinak než mečem.


V září roku 2011 na březovské základní škole jako každý rok přivítali ty nejmenší prvňáčky. „V letošním školním roce přišlo sedmadvacet prvňáků, takže se měla paní učitelka celý rok co otáčet. Naučit tyto neposedy číst, psát, počítat byl opravdu obrovský kus práce," říká vedoucí knihovny Michaela Chrástková Knířová.

Ve spolupráci s Městskou knihovnou v Březové se prvňáčci učili lásce ke knížkám, k psanému slovu, k příběhům a pohádkám. Celý školní rok se účastnili akce Knížka pro prvňáčka, která se letos konala za podpory Svazu knihovníků a informačních pracovníků a nakladatelství Triton.

Po celý školní rok bylo možné sledovat jejich pokroky, neboť svoje první krůčky jako čtenáři měli možnost prezentovat na veřejnosti.
„Při jejich prvním veřejném čtení pohádky O veliké řepě jim byli pozornými posluchači žáci 9. třídy ZŠ a poté i březovské ženy při oslavě MDŽ," upřesnila Knířová.

Odměnou dětem byla nejen kniha Miloše Kratochvíla Školníci a kniha básniček, taktéž od Miloše Kratochvíla, Krtčí metro, ale jak doufá vedoucí knihovny, i velký zážitek. „Knížka je hezká a líbí se mi i pan král," konstatoval jeden z prvňáků.


Školáci uplatnili i své sportovní dovednosti při každoroční sportovní olympiádě školy a v neposlední řadě se ukázali coby šmoulové při školní akademii, kde sklidili jeden z největších potlesků od diváků. Za posledních deset měsíců zvládli obrovský kus práce a stali se z nich opravdoví školáci se vším všudy.

„Za to patří velký dík učitelce Janě Laszloové, učitelům, rodičům a městu Březová, které je podporou všech akcí," dodala Knířová.