Podle jeho slov mu to nařídila jednatelka společnosti Eltodo, jež hotel vlastní. Ředitel Hauptmann si toto rozhodnutí vysvětluje tím, že odmítl snížit lidem platy, což po vedení společnosti požadovalo a za zaměstnance se postavil. „Je to neprofesionální rozhodnutí. Hotel prosperuje a já jsem chtěl pouze lidi chránit. Proto jsem toto nařízení rozporoval," uvedl Hauptmann, který v minulosti zastával i post zástupce Karlovarského kraje v Bruselu. Stejně tak musela hotel opustit i jeho manželka Iva Hauptmannová.

Přečtěte si také: Karlovy Vary neuspěly se žalobou o půl miliardy kvůli KV Areně

Jak ale Hauptmann zdůraznil, majitel hotelu, společnost Eltodo, jej zatím z postu neodvolala. „Stále mám platnou smlouvu a nebyly mi sděleny žádné důvody, pro které bych měl odejít. Je to celé na vodě," uvedl. A nevyloučil, že se celá věc bude řešit přes právníky. „Nejsmutnější na tom je, že máme výsledky a hospodářsky jsme v plusu. Je to opravdu násilné a neprofesionální převzetí," myslí si o postupu Eltoda Hauptmann.

Firma Eltodo si zdevastovaný, i když památkově chráněný secesní hotel od města koupila začátkem roku 2000 za jednadvacet milionů a do jeho rekonstrukce firma investovala přibližně přes 300 milionů. Zrekonstruován byl například sál Orfeus, jehož kapacita je asi pět set míst. Práce na projektu začaly v dubnu 2012 a generálním ředitelem nově otevřeného hotelu na jaře roku 2015 se stal právě Werner Hauptmann. Ten se už jako primátor hotelem Národní dům zabýval a s vedením města řešil složité spory o jeho vlastnictví. Hotel si totiž nárokoval bývalý majitel Ivo Ouřada, který si jej od města koupil v devadesátých letech za korunu. Hotel ale neopravil a až po soudních sporech jej Karlovy Vary získaly zpět.

Národní dům je secesní skvost vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Po nepovedené privatizaci v 90. letech 20. století hotel dlouho chátral.

Vyjádření Eltoda: Majitel prověří kroky vedení Grandhotelu Ambassador

Skupina Eltodo, která je majitelem Grandhotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech, zahájila sérii kroků, jejichž cílem je zlepšení hospodaření podniku a zajištění dlouhodobé prosperity v čím dál náročnějších podmínkách, s nimiž se celý segment ubytovacích a stravovacích služeb v této tradiční turistické destinaci potýká. Prvním opatřením bylo pozastavení výkonu funkce některým členům vrcholového managementu, konkrétně generálnímu řediteli a marketingové ředitelce hotelu. Bezprostředním důvodem byl nesoulad konkrétních manažerských rozhodnutí s potřebami a zájmy firmy. „Proslulý hotel v centru lázeňského města byl předloni nákladně rekonstruován. Skloubit vysoké nároky hostů na moderní komfort s přísnými nároky památkářů na opravu historické budovy nebylo lehké ani levné, ale podařilo se to a z výsledku máme radost," říká Mona Sandescu, jednatelka společnosti Eltodo Národní dům. „Nyní je čas, aby se hotel vrátil opět k prosperitě. Výsledky hospodaření za minulý rok nejsou oslnivé a vyžadují změny v řízení firmy. Proto jsme se rozhodli prověřit práci manažerů, kteří mají na dosavadním stavu největší podíl. Jakmile vyhodnotíme výsledky hloubkového auditu hospodaření, který nyní probíhá, stanovíme jasný plán kroků potřebných k narovnání hospodaření firmy směrem k zisku. Chceme, aby Národní dům dělal v budoucnu radost obyvatelům i návštěvníkům historického centra Karlových Varů a Karlovarského kraje a také týmu zaměstnanců, kteří se podílejí na provozování hotelu," dodává Sandescu.

Dosavadní ředitel hotelu Werner Hauptmann a marketingová ředitelka Iva Hauptmannová čerpají až do odvolání nařízené pracovní volno pro překážky na straně zaměstnavatele.

Přečtete si také: Město prohrálo a korupční proces zůstal nedořešen, míní karlovarský zastupitel Kotek