Každým rokem v září vyrážejí na řeku Ohři a každým rokem přivážejí lodě plné odpadků. Řeč je o dobrovolnících z řad žáků i učitelů Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, ale i veřejnosti. Ti všichni pod vedením učitele Rostislava Kurfürsta, dlouholetého zkušeného učitele tělesné výchovy a milovníka vodních sportů, čistili o minulém víkendu řeku Ohři v úseku Kynšperk – Sokolov.

„Čištění řeky a jejího okolí se koná vždy až po ukončení vodácké sezóny. Odpad sbírají dobrovolníci jedoucí na lodích, ale i další, kteří jdou po břehu řeky. Každoročně sesbírají účastníci téměř čtvrt tuny odpadků," přiblížil ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Loni před sezonou to však byly, podle Hany Červenkové z vodácké firmy Dronte, téměř dvě tuny odpadu. Ta spolu s dobrovolníky čistí řeku ještě před vypuknutím vodácké sezony.

Potopené lodě, staré popelnice, PET láhve, pneumatiky, kusy nábytku, ale třeba i autobaterie. To vše se povaluje v řece Ohři. Rok od roku je prý situace lepší.
V prvních letech, kdy tradice čištění začínala, se pohybovala kolem čtyř až pěti tun. Pozdější čísla jsou podstatně nižší. Může za to i přístup vodáků, kteří pravidelné čištění berou jako koníček a zároveň odměnu řece.

Dobrovolníci přitom nemají snadný úkol. Nevytahují totiž jen lehce vyjmutelné předměty, ale prý vše, co spatří lidské oko.