Více v rozhovoru s ředitelem Rotas Strojírny Jiřím Hrůzou.

Rotas oslavil výročí 25 let. Jak to tenkrát všechno začalo?
Tak v první řadě jsme nezačínali na zelené louce, jak je dnes moderní a jistě i praktické. Firma vznikla privatizací pobočného závodu Škoda Rotava, který spadal pod Škodu Plzeň. Závod se privatizací rozdělil na dvě samostatné firmy, strojírnu a slévárnu. Já, spolu s dalšími pěti společníky, jsem privatizoval strojírnu. Byli jsme tehdy první pobočný závod Škody, který se trhnul. To ovšem znamenalo, že nikdo z nás nevěděl, do čeho vlastně jdeme, a nebylo možné ani si někde v okolí vzít příklad a poučení. Navíc po rozpadu RVHP jsme ztratili zajištěná odbytiště i prodejní kanály přes Podnik zahraničního obchodu a Technoexport. Bylo tedy potřeba rychle se přeorientovat na zakázkovou výrobu a nasměrovat na západ.

Firma nyní slaví už čtvrt století. Společnost se postupně vyvíjela. Jaké to bylo období?
Nebyla to cesta lehká, i když v té době, zhruba v roce 2008, se nám dařilo velice dobře a měli jsme realizované klíčové investice a stabilizovaný okruh zákazníků, čekala na nás zkouška dospělosti v podobě krize. Dnes s odstupem času mohu prohlásit, že jsme i toto období prošli dobře. Důležité bylo nepřestat s investicemi, které nám následně umožnily začít spolupracovat s novými zákazníky, kterých se krize nedotkla tolik jako těch původních. Byla to ale také doba, kdy se musel redukovat počet zaměstnanců, a to není nikdy příjemné. Nešlo ale jen o propouštění, v téže době přišla přirozená nutnost generační obměny. Bylo potřeba najít a vychovat mladé pracovníky prakticky na všech pozicích včetně managementu. Pubertu máme tedy úspěšně za sebou. Firma je silně zainvestovaná a troufám si říci, že stabilizovaná.

Silně zainvestovaná, můžete být konkrétnější?
Masivní investice začaly přibližně v roce 2003. Nový lakovací a odmašťovací box, nové portálové jeřáby, nový ohraňovací lis. Kompletní izolační opláštění hlavní výrobní haly, rekonstrukce jídelny, šaten a kanceláří. To byly investice plně financované z našich provozních prostředků. Kapitolou další jsou investice s přispěním evropských dotací, které masivně využíváme. Tady je potřeba zmínit novou portálovou frézku 18 m, novou portálovou frézku 12 m, pálící stroj, tryskací box, dvě CNC obráběcí centra a dva CNC soustruhy, pět jednoramenných jeřábů, výdejní automat na nářadí a mnoho dalších. Vedle toho ale také kompletní renovaci druhé výrobní haly vč. přístupové komunikace. Vedle těchto investic řízených jednoznačně očekávaným ekonomickým a technologickým přínosem jsou to investice do zahradní úpravy firmy, na kterou jsme právem velice pyšní a která jednoznačně odlišuje naši firmu od ostatních nejen v Čechách, ale i Evropě.

Už jste zmínil potřebu generační obměny. Dnes všechny firmy napříč průmyslem bojují s nedostatkem lidí obecně, tím spíše kvalifikovaných. Jak jste na tom vy?
Úplně stejně. První problém se vytvořil hned po revoluci, kdy zaniklo mnoho učňovských oborů a lidé se pustili do studií obchodních akademií a podobně. Dnes to představuje výpadek skoro jedné celé generace profesně zdatných řemeslníků, jako zámečníků, svářečů, obráběčů, ale i lakýrníků. Vedle toho také technické profese, jako technolog a programátor CNC strojů. Stav je dnes takový, že se snažíme si pracovníky vychovávat sami, ať už ve spolupráci se středními školami, nebo zaškolovacím programem pro pracovníky bez potřebného rozsahu znalostí. I tak je to stále jedno z nejproblematičtějších témat, která musíme denně řešit. I přesto, že naše průměrná mzda převyšuje o zhruba 15 procent průměr v Karlovarském kraji, potýkáme se se silným odlivem mladých, sotva zaučených lidí do Německa. I když se mnozí časem poučí, někteří se i vrací, zvyšuje to fluktuaci jako takovou.

Profilujete se jako zákaznicky zaměřená strojírna, co si pod tím můžeme představit?
Kdysi jsme vyráběli pouze výrobky vlastní konstrukce, za éry Škoda Rotava to byly nejdříve stroje a zařízení pro hornictví a zpracování rud, následně pak vulkanizační lisy pro nákladní pneumatiky. Takto úzce zaměřená výroba však potřebovala jisté odbytiště. Po pádu Sovětského svazu, kam odešlo téměř 70 procent všech u nás vyrobených lisů, už ale toto odbytiště nebylo. Bylo tedy potřeba využít technologický potenciál firmy a nabídnout ho firmám z různých průmyslových odvětví, které měly širokou škálu svých vlastních strojů a výrobků, pro které potřebovaly zkušeného, ale levnějšího výrobce. Ze začátku to přirozeně byly firmy z Německa, postupně jsme si ale vytvořili zákaznickou základnu po celé západní Evropě a máme i odběratele v USA. Obecně se dá říci, že stroje vyrobené v Rotavě jsou instalovány po celém světě od Japonska po Brazílii. Export představuje dlouhodobě více než 90 procent naší výroby.

Jsou nějaké projekty, na které jste zvlášť hrdí?
Je těžké vybrat konkrétní projekt. Přes dvacet let dodáváme olejové vany a základní rámy pro lodní motory pro Caterpillar, což je velice zajímavá reference. Dodali jsme stovky strojů pro linky na zpracování svitků ocelových i hliníkových plechů. Zajímavé jsou také dodávky pro výrobní závody koncernu Airbus pro transport částí letadel nebo jejich lakování. Škála je skutečně velice široká a zajímavá, doporučuji zavítat na naše internetové stránky a prohlédnout si galerii referenčních výrobků.

Co byste popřál firmě do dalších let?
Máme zpracovanou strategii rozvoje na příštích pět let, ta se nese v duchu zúročení nabytých zkušeností a znalostí trhu, využití technologického potenciálu z provedených investic. Takže určitě naplnění této vize a její další rozvíjení pro budoucí roky. Velice si vážím označení, které nám dal bývalý hejtman Karlovarského kraje, když nás nazval rodinným stříbrem kraje. Prezident Zeman nám při své osobní návštěvě v naší firmě popřál, abychom se stali rodinným zlatem. S tím se samozřejmě ztotožňuji a jsem velice hrdý na to, že firma Rotas Strojírny je aktuálně velice dobrý tým pracovníků, schopný vyrábět zajímavé výrobky a stroje, a jako takový má potenciál tohoto cíle dosáhnout.

Legendární kapela Sweet roztančila amfík. Nechyběli hudební hosté.
Legendární kapela Sweet roztančila amfík v Lokti a rozehnala mraky