Sdružení měst, které se zakládajícím Sokolovem obchoduje na trhu s elektřinou, změní burzu. Nebude již nakupovat přes kladenskou, ale vrhne se rovnou na evropskou. Soutěží na ní totiž mnohem více hráčů a má pobočku dokonce i v Sokolově. V letech minulých ušetřil Sokolov sobě a ostatním městům desítky milionů korun.

„Skončila dvouletá lhůta, po kterou jsme měli vysoutěženou cenu za elektrickou energii pro všechny naše městské organizace a sdružení dalších měst. Nyní se bude soutěžit na tři roky a měníme burzu. Power Exchange Central Europe, kam přecházíme, představuje největší trh s elektrickou energií a plynem ve střední a východní Evropě. Jsou tam všichni evropští hráči," potvrdil místostarosta Sokolova Karel Jakobec. Vedení sokolovské radnice chce v příštích letech udržet ceny na současné úrovni.

„Bývaly úspory až 1,5 milionu korun. To už půjde v těchto letech velmi těžko dosáhnout. Proto chceme zmrazit současné ceny na další tři roky," dodal Jakobec. Sokolov byl první, kdo se rozhodl s energií obchodovat na burze, a poté se přidali další. Sdružení měst, která jsou ochotna pod vedením Sokolova vysoutěžit co nejlepší cenu energií na burze, se zase rozrostlo. Město Sokolov jako vedoucí účastník měst tak má zase lepší pozici při obchodování. Pokud se sdružení rozroste o nové obce a města, bude mít na burze zase o něco lepší pozici. Na Komoditní burze nakoupili silovou elektrickou energii pro rok 2014 a 2015 a předpokládané úspory se vyšplhaly až na 35 procent.

„S takovým balíkem energie jsme zajímaví pro dodavatele. Takzvaně se o nás poperou a na tom je založený princip obchodování s energií," tvrdí vedoucí odboru správy majetku při sokolovské radnici Pavel Beran. Do sdružení patří Karlovy Vary, Cheb, Loket, Kraslice, Chodov, Kadaň, Františkovy Lázně, Ostrov a Aš. Sdružení deseti měst nakoupilo elektrickou energii celkem pro 133 organizací a subjektů majetkově zřízených a ovládaných jednotlivými městy. Příprava a organizace veřejné zakázky trvaly více než jeden rok. Celkem se soutěžila dodávka elektrické energie pro 1491 odběrných míst nízkého napětí a dodávka elektrické energie pro sedm odběrných míst vysokého napětí.

„Úspory na silové elektřině jsou uvedené včetně DPH a jsou vyčísleny za předpokladu stejné spotřeby elektřiny, jaká bude i v letošním roce. Vyčíslené úspory jsou velmi výrazné a bylo jich dosaženo díky společnému postupu a spolupráci uvedených subjektů, jež se uskutečnily v uvedeném objemu historicky poprvé v rámci České republiky," upřesnil Beran.

Sokolov má v současné době 242 odběrných míst u městských organizací. Úspory za silovou energii jsou vyčísleny za předpokladu stejné spotřeby jako v předešlém roce. Jsou velmi výrazné a byly prý dosaženy díky společnému postupu a spolupráci uvedených subjektů. „Zajímavostí je, že dodavatel může být levnější než výrobce," dodal Beran. S elektřinou se totiž obchoduje na burze, a tato situace tedy může nastat.

Díky růstu distribuční části plateb za elektrickou energii a z důvodu podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů však ve výsledku uvedená úspora znamená prakticky jen to, že celkové náklady na nákup energie zůstanou přibližně ve stejné výši jako minulé období. O distribuci elektrické energie totiž soutěžit ze zákona nelze, ta náleží nadále ČEZ. Ušetřené peníze budou moci jednotlivá města použít pro jiné projekty a účely.

Úspory elektřiny pro Sokolov a devět dalších měst pro roky 2014 – 2015 jsou následující: Na hladině nízkého napětí oproti letošní stávající platné ceníkové ceně společnosti ČEZ Prodej, s.r.o., je to pro podnikatele 36. 760 000 korun. Na hladině vysokého napětí činí úspory 3.715 000 korun.