K tomu základní škola v Havlíčkově ulici nashromáždila z finančních příspěvků pět tisíc korun. Výtěžek děti jely předat osobně přímo na Vránov. Vypravil se tam dokonce celý autobus s třiapadesáti žáky. V útulku už na školáky čekala jeho provozovatelka Veronika Fazekašová. Ta pohovořila o tom, jak to v útulku funguje. Pak už děti ´vyfasovaly´ kyblík s piškoty a šly ke kotcům.

„Navštívila jsem již řadu zvířecích útulků, ale nikde nebylo tak čisto. Žádný zápach, žádná špína či výkaly. Děvčata tu o pejsky opravdu vzorně pečují. Když už nám nezbyl ani jediný piškotek, dostali jsme vodítka a pejsky jsme vzali na krátkou, ale velmi pěknou procházku okolní přírodou. Pro děti to byl samozřejmě úžasný zážitek,“ říká učitelka Iva Germušková. „Jako bonus nás čekala návštěva stáje s nádhernými koňmi. K tomu opět zásoba dobrůtek, aby se s námi ochotně muchlovali.“ A od koníků se pak školáci vydali k oslíkům. „Ten menší nás sice dost slušně ignoroval, ale ten větší si všiml igelitky se suchým pečivem a podvolil se neodbytnému matlání dětských ručiček. Když pečivo došlo a začal nás mít plné zuby, otočil se zadkem a vyplázl jazyk. Tím dal jasně najevo, co si o tom všem myslí. A pak že jsou hloupí,“ usmívá se kantorka.

Návštěvu ranče děti ukončily u výběhu s ovečkami a několikadenními jehňátky. „Nevěřili byste, jak věrohodně umí bečet naše děti! Najednou tam místo pěti byly desítky jehňátek. Opravdu rozkošné,“ doplnila.