Radnice v Sokolově má letos v plánu utratit další milion za zabezpečení svých základních škol. Jako pilotní školu vybrala loni 2. ZŠ v Rokycanově ulici, která je svým zabezpečením budovy i školáků nejdál. Nyní je pod dohledem kamerového systému všech šest základních škol ve městě. Ten je napojen na pult městské policie. Město tak reaguje na některé tragické události v jiných školách naší republiky.

„V loňském roce jsme realizovali pilotní projekt přístupového a docházkového systému pro ZŠ Rokycanova za 173 tisíc korun. Další věcí byly kamery do škol za zhruba 450 tisíc. Jde o všechny naše základní školy Pionýrů, Rokycanova, Běžecká, Boženy Němcové, Švabinského a Křižíkova," vyjmenoval starosta Sokolova Jan Picka.

Jak dodal, město hodlá v investicích do bezpečnosti školáků pokračovat. „Letos to bude 956 tisíc na přístupový a docházkový systém pro základní školy ve městě," slíbil Picka.

Pilotní projekt se rozjel na ZŠ Rokycanova. Docházku žáků tam nově eviduje elektronický systém, děti i zaměstnanci školy se učí správnému chování v krizových situacích. Funguje zde i dohledová služba, kdy pro školy město zaměstná dlouhodobé uchazeče o zaměstnání z úřadu práce.

Podle názoru vedení sokolovské radnice je asi nejdůležitější elektronický docházkový systém. „Každý žák dostane čipovou kartu, která eviduje docházku do školy. Pokud žák do školy nedorazí a není předem omluven, karta umí ihned vyslat signál rodičům," upřesnil Picka.

Dále to jsou zmíněné kamery u škol, brožury, sebeobrana či příprava na krizové situace nebo kurzy první pomoci pro pedagogy. „Každá neznámá návštěva školy musí nyní počítat s doprovodem. Nikdo cizí by se neměl pohybovat po budově školy sám," konstatuje ředitel 2. základní školy v ulici Rokycanova Jan Kadlec.