Ročně vyjde provoz městské hromadné dopravy město Sokolov na 8,3 milionu korun. I přesto, že je to oproti minulému roku úspora 300 tisíc, sondují radní v okolních městech. Zajímají je tamní provozovatelé MHD a plány ostatních měst do budoucna. V Sokolově mají zatím čas. Nový provozovatel MHD tam bude působit od 1. ledna 2018.

„Zatímco rozhodnutí o provozovateli dopravního terminálu nás čeká letos, o provozovateli městské hromadné dopravy musí být jasno do roku 2018," potvrdil starosta Sokolova Jan Picka.

Vedení města proto vyráží do okolních měst a sonduje, jak tamní radní vyřešili městskou hromadnou dopravu. Byli například v Ostrově.
„Nápad Ostrova není špatný, je to jedna z cest, kterou bychom se mohli vydat. Je to sice o trochu jiné, provozují tam pouze čtyři autobusy," říká místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Město Ostrov chce založit vlastní dopravní podnik v součinnosti se současným provozovatelem MHD. Ten by dodal techniku, město finance. Ty by byly ve zhruba stejné výši jako doposud.

O nápadu provozovat MHD sami, případně změnit dopravce se v Sokolově mluvilo již v minulosti. „Zjistili jsme však, že by to bylo dražší, a tak jsme od toho tehdy ustoupili," konstatoval Picka. Nynějším provozovatelem MHD Sokolov jsou Autobusy KV. Největším problémem současnosti je úbytek cestujících.