„Prodloužení nájemních smluv v městských bytech bude zpřísněné. Ke každé žádosti si necháme zpracovat názor městské policie a sociálního odboru. Bude nás zajímat, zda dotyčný nájemník ruší noční klid nebo v dané lokalitě porušuje dopravní předpisy například špatným parkováním anebo má nedoplatky na nájemném,“ říká starosta Sokolova Jan Picka.

Podle starosty už úředníci zkracovali některým nájemníkům smlouvu na 6 měsíců. V jednom případě ji dokonce neprodloužili. Změny jsou prý razantní, ale potřebné. Město chce dát i na opakované stížnosti ostatních nájemníků.
„Je to více práce pro daný odbor i radu města. Chceme však nájemníkům dát najevo, že bydlení v městských bytech nebude automatické. A bydlet v něm je jakási výsada. Nájemné v nich je, si myslím, velice přijatelné a pak město také chce, aby občané v nich bydlící se podle toho chovali,“ říká Picka.

U benziny zaplatíte během kulturních akcí za parkování 100 korun.
Parkování při kulturních akcích má řád. Je organizované a placené

V jednom případě už nájemníkovi smlouvu neprodloužili a v dalších byla dvouletá nájemní smlouva zkrácená na půl roku. „Myslím si, že půl roku je dostatečná výstraha pro všechny, kterých se to týká. Není to pro ně příjemné, ale chceme si tyto lidi pohlídat. Dost dlouho také město tolerovalo placení nájmu po stanovené lhůtě. I to bude důvodem pro zkrácení nájemní smlouvy,“ říká Picka.

Sokolov vlastní zhruba 1600 bytů. Z toho jich je 300 takzvaných s pečovatelskou službou. O bydlení v městských bytech je zájem. Na poslední radě města jich Sokolov přidělil 11, ale poptávka byla mnohem vyšší. Žádat o sokolovský byt mohou i lidé z okolních měst. Mění se však struktura žadatelů a vedení radnice musí pečlivě vybírat. Nechce totiž po několika měsících řešit neplacení nájemného ze strany uživatele bytu a složitý proces s jeho vystěhováním.