Kdo stále ještě neví, co bude dělat o dovolené, může zkusit blízké Sasko. Skýtá totiž řadu unikátů či adrenalinu, a to hned za hranicemi. Na své si přijdou všechny generace a vybere si opravdu každý. Dračí jeskyně, zábavní park, muzeum krajky, kosmonautiky nebo automobilů, Vogtland Arena či největší cihlový most na světě. Kdo nemá k dispozici auto, může využít regionálního dopravce.

„Síťová jízdenka EgroNet nabízí možnost cestovat vlaky, autobusy a městskou hromadnou dopravou v regionu čtyř zemí. Po části Karlovarského kraje a ve vybraných okresech Bavorska, Durynska a Saska – v Euroregionu Egrensis," řekl Pavel Raška z GW Train Regio. Jízdenka stojí 150 korun na den a lze na ni cestovat bez omezení počtu ujetých kilometrů. Při zakoupení dvou jízdenek EgroNet může na tyto jízdenky cestovat skupina dvou dospělých a čtyř dětí od 6 do 15 let. Děti do 6 let cestují vždy bezplatně. Přeprava jízdního kola jako spoluzavazadla je s jízdenkou EgroNet zdarma. „Jízdenku lze zakoupit i přímo ve vlaku u průvodčího, a to bez příplatku," dodal Raška.

Vogtland Arena

Začínáme na bývalém hraničním přechodu v Hraničné na Kraslicku. Po 4 kilometrech jízdy směrem na Falkenstein se vynoří chlouba a skvost Klingenthalu. Je jím nová Vogtland Arena. Můstek si ke svým soustředěním oblíbili i čeští reprezentanti. Jde o nejmodernější skokanský můstek v Evropě, který slouží sportovcům i turistům celoročně. Přímo k nájezdové věži vyveze zájemce moderní kolejová lanovka. Při výstupu do prosklené kapsle, což je kabina na nájezdové věži, člověk zažije příjemné mrazení, které zajistí zvýšená hladina adrenalinu.

Letní bobová dráha

Na té se mohou projet turisté o další 4 kilometry dále, směrem na Aue. Nachází se v městečku Mühlleithen. Dlouhá je 800 metrů, převýšení činí přes 45 metrů. Dráha má jedenáct zatáček o rádiu zhruba deset metrů a jednu šikanu dlouhou 26 metrů. Jízda je možná samostatně nebo ve dvojici.

Vítejte v kosmu

Další, zcela nenápadná vesnička je vzdálená 20 kilometrů od Hraničné. Jmenuje se Morgenröthe Rautenkranz a zaujme venku stojící stíhačkou MIG ruské výroby. Kdo k ní odbočí, zjistí, že obrovská plechová krabice za letadlem není výrobní hala, ale Muzeum letectví a kosmonautiky. Mnoho lidí si jistě položí otázku, proč právě zde. Uvnitř se dozvědí, že se v obci narodil první německý kosmonaut Sigmund Jähn. Expozice představuje řadu simulátorů, které si lze vyzkoušet, a snaží se veřejnosti přiblížit, jaký užitek má planeta či lidstvo z průzkumů vesmíru.

Dračí krápníková jeskyně

Jednou z nejkrásnějších krápníkových jeskyní v Německu je takzvaná Dračí v Syrau. Je to kousek od Plavna, které je vzdálené zhruba 50 kilometrů. Je zde vidět řada různých krápníků, ale také křišťálově čistá jezera, měkké hlíny či bizarní útvary. Výjimečně panoramatická jeskyně také poskytuje jedinečnou kulisu pro působivou laser show.

Muzeum krajky

Zhruba stejnou vzdálenost ujede ten, kdo bude chtít vidět unikátní Muzeum krajky v Plavně. Je jediné svého druhu v celém Německu. Plavno je stejně jako Kraslice často označováno za město krajky. Muzeum se nachází v budově staré radnice a představuje historický vývoj krajkářského průmyslu až do současnosti.

Největší most světa

Most Göltzschtalbrücke je historickou světovou extratřídou. Jde totiž o největší cihlový most na světě. Překlenuje údolí nad řekou, jezdí po něm stále vlaky a pohled z dáli či blízka bere opravdu dech. Na jeho stavbu se v letech 1846 – 1851 použilo šestadvacet milionů cihel. Zájemci most najdou u německého města Netzschkau. Dá se zaparkovat přímo pod ním a z Kraslic je to 50 kilometrů.

Adrenalin, zábava, zvířata

Horská dráha El Toro, divoká vodní dráha, western vesničky, indiánská stezka, bláznivý dům na stromě, jízda na voru pravěkem, mluvící stromy, prohlídka dolu či statku, býčí trenažér, sopka, podmořský svět, živá zvířata či nespočet dětských atrakcí a kolotočů. To je Freizeitpark Plohn. Leží u Lengenfeldu, což je z Hraničné u Kraslic necelých 40 kilometrů.

Trabant ze Zwickau

Vítejte ve Zwickau. Ve zdejším muzeu mohou návštěvníci obdivovat více než stoletou automobilovou historii města. Muzeum nese jméno německého konstruktéra Augusta Horcha, jenž stojí za zrodem firem Horch a Audi. Kromě této značky zde mohou přítomní zavzpomínat na výrobu čoudícího bakelitového vozítka z bývalé NDR, trabantu. Zwickau nabízí mnoho dalších lákadel. Jedním z nich je rodný dům skladatele Roberta Schumanna, kde je i sbírka jeho originálních rukopisů.