Radnici se podařilo po několikaměsíční přípravě dokončit poslední záležitosti k tomu, aby si lidé mohli na okruhu na výsypce brzy zaběhat. „V těchto dnech jsme potvrdili dohodu se Sokolovskou uhelnou, že se o trasu, která vede přes její území, budeme starat," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger. „Okruh je pro amatérské běhání, je to další nabídka pro volný čas," poznamenal starosta, který je sám aktivním běžcem.


Trasa povede po stávající cestě kolem přírodního koupaliště Bílá voda a v jeho blízkém okolí. „Nyní ji musíme vyznačit, poté přijde na řadu představení trasy," doplnila Ilona Nehybová z chodovského odboru správy majetku. „Žádné limity zde neplatí, vyběhnout můžete kdykoliv. Aplikace zdarma vás provede trasou, změří vám čas a díky běžeckému profilu Runners ID se můžete porovnávat s ostatními běžci. Všechny údaje máte na jednom místě, takže přesně víte, kolik jste naběhali kilometrů, jaký je váš nejrychlejší čas i historii výsledků," lákají zájemce na svém webu autoři projektu Mattoni FreeRun. „O pravidelném běhání uvažuji už delší dobu. Až bude trasa oficiálně zanesena v aplikaci, možná to bude právě ten startovací okamžik, který mne donutí k nějakému konkrétnímu výkonu," těší se na novinku Jiří Kusý z Chodova.


Kromě zmíněného okruhu přibude letos k tradičním chodovským podnikům další závod. „Půjde o akci s názvem Chodovská vlečka," prozradil chodovský starosta.
Nový desetikilometrový běh podle něj připravují chodovští sportovci ze Školního atletického klubu (ŠAK) a bude se konat 27. srpna. „Jde především o to, aby si Chodováci zaběhali a příjemně si užili dopoledne," poznamenal Patrik Pizinger s tím, že trasa povede opět v okolí Bílé vody a kolem vlečky. „Odtud také pramení název akce," dodal.
Zájem o amatérský běh v posledních letech v Chodově strmě stoupá. Mezi sportovní veřejností se tak dostala do povědomí řada akcí, jako je například Chodovská tretra, Běh Smolnickým kopcem, kterého se účastní stovky lidí, či Chodovská maxištafeta, kdy běžci krouží po dráze rovných čtyřiadvacet hodin.  (tin)