Drancování chráněné přírody mají zamezit intenzivní kontroly
Krušné hory – Národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště v okolí Přebuzi na Sokolovsku bude během léta pod drobnohledem odborníků, dobrovolníků i policistů. Ochránci přírody chtějí vzájemnou spoluprací zamezit drancování vzácné krušnohorské přírody. Poukazují přitom na situaci z minulých let, kdy do oblasti, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny, vyrážely kempovat tisíce lidí. Na zakázaných místech rozdělávali ohně a přírodu znečistili tunami odpadků.

Řidiči nemají na Michalu kde parkovat, přibude stovka míst
Sokolov – Odjet z ulice v podvečer s myšlenkou, že o pár hodin později zaparkují na původním místě přímo pár metrů od vchodu do svého domu? Pro většinu obyvatel Michalu byl tento scénář v posledních letech utopií. Teď se ale obyvatelé největšího sokolovského sídliště radují. Ve čtyřech různých lokalitách tu přibývají parkovací místa. Pohodlnější parkování by si tak řidiči na Michalu mohli začít užívat už v září letošního roku.

Sokolov dokončí protihlukový val, v lokalitě také vzniknou parcely pro stavbu domů
Sokolov – Protihlukový val u sídliště Vítězná dokončí ještě letos město Sokolov. Stát bude šest milionů korun. Město tak zároveň uzavře rozsáhlou investici do lokality, kde vyrostly podnikatelské inkubátory, ale také rodinné domy.

Žháři se podařilo prokázat pět požárů v okolí Rotavy
Rotava – Vyšetřovatelé požárů Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje potvrdili, že požáry v lesích v okolí Rotavy měl na svědomí žhář. Prokázat se mu jich podařilo pět, které podle mluvčího Martina Kasala způsobil během velmi krátké doby.

Habartov trápí vandalové, kradou a zapalují kontejnery
Habartov – Úmyslně zapálené kontejnery, poškozené výplně převlékáren v lokalitě Boden spolu s urvanou tyčí u prolézačky, krádež skluzavky na Kluči, případně množící se černé skládky po celém městě. To je jen malý výčet aktivit vandalů, které se v posledních týdnech šíří Habartovem.

Lupič řádil v bytech, zatímco jejich majitelé klidně spali
Chodov – Na pozoru by se měli mít obyvatelé Chodova a nezapomínat na noc zamknout dveře svých bytů. Lehkovážnosti některých místních obyvatel totiž zneužil zloděj, který se vloupal do několika bytů v ulicích Poděbradova, Rooseveltova a Dukelských hrdinů. Zatímco jejich majitelé spali, zvládl v předsíních bytů ukrást peníze i klíče od auta, které následně v ulici našel a odjel s ním.

Horské vesnice sužuje sucho, platí zákaz plýtvání vodou
Kraslicko – Horské vesnice v Krušných horách začínají trpět nedostatkem vody. Vodohospodáři proto doporučili, aby lidé začali vodou šetřit. První obec už dokonce vydala zákaz plýtvání vodou z obecního vodojemu. Obec Stříbrná na Sokolovsku začala lidem rozesílat SMS zprávy a rozhlásila, že s okamžitou platností zakazuje zalévání zahrad, napouštění nádrží a bazénů právě z důvodu nedostatku vody. Už v minulosti se přitom obecní zdroj ocitl na pokraji vyschnutí.

Scooter proměnili amfiteátr v taneční mejdan
Loket – Show, ohňostroj, tanec. Tři slova, na která si vzpomněl snad každý, kdo v neděli večer navštívil město Loket. Zaplněné přírodní divadlo přivítalo jednu z nejúspěšnějších kapel německé historie, legendární seskupení Scooter. A show plná ohně a tance to byla vskutku velkolepá! Speciálními hosty byli němečtí Steinkind.

Z garáží dobrovolných hasičů mizí zastaralá zásahová auta
Kraslice – Zastaralá technika postupně zmizí z garáží kraslických dobrovolných hasičů. A to díky dlouhodobé spolupráci města s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje (HZS). Obdobně jako další města v kraji podepsaly Kraslice s HZS dlouhodobou smlouvu, díky které se dobrovolní hasiči zapojí do programu obměny požární techniky. V praxi to bude vypadat tak, že město bude ze svého rozpočtu po dobu deseti let na činnosti HZS ročně přispívat 300 tisíc korun (v uplynulých letech to bylo zhruba 100 tisíc). Na oplátku se dobrovolní hasiči dočkají novější techniky.

Řidič se v Citicích nevešel s naloženým bagrem pod most, škoda je sto tisíc
Citice – Pod most s průjezdností čtyři metry se v Citicích nevešel dvaapadesátiletý řidič nákladní soupravy, který měl naložený pracovní stroj. Když uslyšel při jízdě ránu, nestačil se zřejmě divit. Strojem totiž do mostu narazil.

Sasko nabízí evropské i světové unikáty
Kraslice/Sasko – Blízké, a přesto pro mnoho Čechů tolik neznámé. To je sousední Sasko. Koho z našeho regionu již omrzely zdejší atrakce a chce poznat něco nového, má jedinečnou šanci. V nedalekém Sasku si vybere opravdu každý. Muzeum krajky či automobilů, krápníková jeskyně, adrenalin v zábavním parku a mnoho dalšího. Vše kousek za hranicemi. Kdo nemá k dispozici auto, může využít regionálního dopravce.

Zákulisí operety v Lokti? Hluční Němci, ale i kůzle v nebezpečí
Loket – Jedna z nejoblíbenějších českých operet Polská krev se předvedla v sobotu loketskému amfiteátru. Režie se ujal Jan Ježek, který festival Loketské kulturní léto (LKL) pořádá. Kromě organizátorů a účinkujících se o pohodovou atmosféru sobotního večera starali také najatí brigádníci. A ti opět jako v předešlých letech museli řešit několik incidentů.

Areál zdraví dostává novou podobu. Přibude i cyklotrial?
Sokolov – Areál zdraví v Sokolově se po letech mění k lepšímu. Díky dotacím přibyla nová hřiště, ale například i most přes Lobezský potok v areálu v ulici Stará Ovčárna. Lidé proměny chválí a zároveň vzpomínají na cyklotrialovou trať, kterou zde kdysi svépomocí vybudovali. Nyní je zarostlá vysokou trávou a zanedbaná. Dočká se rekonstrukce i ona?

Divočáci běhají po zahradách i po sídlišti
Loket – Přemnožení divočáci děsí obyvatele Nadlesí a Dvorů v Lokti. „Už se vůbec nebojí lidí. Ryjí nám na zahradě anebo se procházejí kolem domu. V takovéto míře to tady v minulosti nikdy nebylo. Město by se tím mělo začít konečně intenzivně zabývat," říká Marie Rozhonová z Nadlesí. Ta spolu s dalšími 70 zdejšími obyvateli sepsala před rokem dokonce petici, která na četnost černé zvěře a nedostatečné sekání zeleně upozorňovala. Divočákům totiž často plně postačí, aby měli možnost si zajistit potřebný úkryt na neposekaných a neudržovaných pozemcích.

Drosera unikla konci, o zvířata bude dál postaráno
Bublava – Záchranná stanice handicapovaných živočichů Drosera v horské Bublavě na Sokolovsku zažehnala hrozbu ukončení činnosti. V nejistotě se jediné zařízení svého druhu v Karlovarském kraji ocitlo před několika měsíci, když mu zastupitelstvo kvůli neshodám vypovědělo nájemní smlouvu z obecních pozemků. Ihned se však stanici začala nabízet s pomocí města z okolí či podnikatelé s náhradními pozemky. „Pomocnou ruku chtělo podat hned devět subjektů, od města Kraslice až po německé město Klingenthal. To mě velice překvapilo," říká správce stanice Vladimír Tomáš Smolík. Drosera nakonec definitivně zůstane v Bublavě, a to jen o několik stovek metrů dál. Pozemky nabídl stanici místní podnikatel.

Zákaz pobytu v Sokolově? Padl už třikrát
Sokolovsko – Už tři problémové lidi vykázala přestupková komise Sokolova z města. Umožňuje jí to institut tzv. zákazu pobytu, který mohou města a obce již více než rok využívat. „Je to asi jediný bič na pachatele, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek. Zákaz pobytu platí na tři měsíce. Podmínkou však je, že se nesmí vztahovat na místo nebo obvod, v němž má dotyčný trvalý nebo hlášený pobyt," vysvětluje za radnici zastupitel Jan Picka.

Zachráněná liška Cácorka si pochutnává na masu i myších
Bublava – I když Záchrannou stanici handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě čeká velké stěhování a areál už nyní doslova mizí před očima, stačí se zvířecí záchranáři bez problémů starat o poraněná a zesláblá zvířata. Novým přírůstkem je například mládě lišky, které se stalo doslova miláčkem dětí. Dostalo jméno Cácorka a možná už za pár týdnů se dočká vypuštění do volné přírody. Teď si pochutnává na masu, myších a kuřatech.

Na Ohři začala stavba rybího přechodu
Loket – Přípravné práce na výstavbu nového rybího přechodu na jezu v Zahradní ulici v Lokti začaly. „Aktuálně provádíme v lokalitě tzv. jímkování, které potrvá do příštího týdne. Pak už začneme se samotným budováním přechodu," sdělil tiskový mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Stavba podle jeho slov potrvá až do května 2015.

Hotel duchů. Transmotel hledá nájemce marně
Staré Sedlo – Restaurace, sauna, salónky, diskotéka a komfortní ubytování ve výhodné lokalitě. Namísto toho dnes nabízí Transmotel u R6 ve Starém Sedle jen divoce plevelem zarůstající příjezdovou cestu a za ní rezivějící stožáry bez vlajek a chátrající zdi. Nájemce hledá hotel už roky marně, a z lákavého místa pro domácí i zahraniční hosty je tak hotel duchů.

Smradu vás zbavíme, slíbil ministr
Chodov – Nesnesitelný zápach z dehtového odkaliště, který vloni v horkých dnech sužoval lokalitu Stará Chodovská i další části Chodova a okolí, by se měl v dohledné době stát minulostí. Ministr financí Andrej Babiš totiž v jednání s hejtmanem Josefem Novotným přislíbil jeho likvidaci. Podle starosty Chodova Josefa Hory by bylo vyčištění odkaliště reálné nejdřív ke konci letošního roku.

Kam potečou miliony? Do výstavby sportovišť
Nové Sedlo – Rozsáhlé investice chystají zastupitelé do rozpočtu na rok 2015. Pokračovat bude rozsáhlá revitalizace sídliště a radovat se budou především sportovci, děti nevyjímaje. Za miliony by totiž mohlo v Novém Sedle vyrůst hned několik sportovišť. Odlehčit by městu mohly evropské dotace.

Pejskaři, dávejte pozor. V Habartově možná řádí travič
Habartov – Podezření na úmyslné otravy psů pojali lidé v Habartově. Radnice proto vydala varování, ve kterém nabádá majitele, aby své čtyřnohé svěřence měli pod zvýšeným dozorem. Na pozoru by se měli mít také rodiče na vycházkách s malými dětmi.

Vláda zdržela stavbu obchvatu. Nyní slibuje, že mu dá zelenou
Sokolov – Stavba třetí etapy, která má propojit zbývající úseky západního obchvatu Sokolova, nabrala zpoždění. Ačkoliv již proběhly všechny přípravné práce, doposud se s vypsáním zadávacího řízení na zhotovitele stavby čekalo na Ministerstvo financí. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný se proto sešel s ministrem financí Andrejem Babišem, aby celou záležitost uspíšil.

Sokolov chce dalších 50 milionů na rekonstrukce a parkoviště
Sokolov – Regionální operační program Severozápad by měl po prázdninách vypsat ještě jednu výzvu a Sokolov toho chce využít. Přestože byl v prozatím poslední výzvě tohoto programu velmi úspěšný a získal zhruba 160 milionů, chce žádat o dalších padesát milionů korun. Použít je město hodlá opět na projekty, které by stejně časem muselo platit ze svého. Peníze tak půjdou na rekonstrukce mostu, budovy či tolik potřebné parkování.

Záchranka i policisté měli při motokrosu plné ruce práce
Loket – Loketské serpentiny přivítaly o víkendu prestižní mistrovství světa v motokrosu. V pohotovosti bylo zhruba 250 členů organizačního týmu, 150 policistů a zdravotníků záchranné služby. „Mistrovství světa zajišťujeme čtyřmi posádkami RZP a pěti lékaři. Na místě je další desítka zdravotníků od soukromého subjektu a jedna převozová sanita. Dále máme v lokalitě stan první pomoci od pořadatele, kde naši lékaři mohou udělat rentgenové a sonografické vyšetření. Přímo v areálu je i prostor pro přistání vrtulníků LZS," řekla tisková mluvčí krajské záchranné služby Petra Bakurová. Jak upřesnila, ošetřili několik lehkých zranění závodníků.

Dvě koupaliště a hned je rozruch. Kvůli fámám i rámusu
Sokolov – Dvě koupaliště a obě zaměstnávají sokolovské radní. Na v současnosti zavřené a rekonstruované městské plovárně vadí lidem v sousedních panelových domech rámus stavebních strojů v neděli. Na otevřené vodní nádrži Michal zase někteří návštěvníci tvrdí, že tam chodí romští spoluobčané zdarma, a ptají se, proč tomu tak je.

Jak zabránit „smrťákům"? Postavíme chodníky
Staré Sedlo – Široká silnice svádějící řidiče k příliš rychlé jízdě, která již několikrát skončila smrtelnou nehodou. To je jeden z aktuálních problémů Starého Sedla. Prioritou číslo jedna se tak stala výstavba chodníků. Podél hlavní silnice totiž v některých místech dosud chybějí. Vedení města proto doufá, že optické zúžení silnice povede řidiče k větší opatrnosti.