Tématem 10. ročníku soutěže, určené středním stavebním školám, je Národní kulturní památka. Studenti si pro zpracování modelu v jubilejním ročníku soutěže vybrali stavby, které jsou na seznamu národních kulturních památek a jsou spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ). Každá z přihlášených 29 středních stavebních škol měla možnost do soutěže přihlásit dvě stavby. Letos mimořádně bude do finále porotou vybráno 10 nejlepších staveb.


Autoři vítězného projektu se mohou těšit na ceny v hodnotě 25 tisíc korun. Druhá škola v pořadí obdrží 10 tisíc a projekt, který obsadí 3. místo, získá výhru v hodnotě 5 tisíc korun. Kromě cen od Svazu výrobců vlnitých lepenek (SVVL) v celkové hodnotě 40 tisíc korun je ve hře i zvláštní Cena Národního památkového ústavu. Její výherci si odnesou poukaz na zážitkový den v některé z památek ve správě NPÚ, tedy na některém hradu, zámku, skanzenu či možná v dole Michal. Všichni finalisté pak získají dvě volné vstupenky do libovolné památky ve správě této instituce.

Finále soutěže a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 15. června v zahradě Ledebourského paláce, která je součástí komplexu historických zahrad pod Pražským hradem. I ty jsou jednou z národních kulturních památek spravovaných NPÚ a zároveň veřejnosti přístupným ´klidným místem v srdci Prahy´, které návštěvníkům umožní načerpat pozitivní energii, prožít neopakovatelné chvíle v romantickém prostředí a vychutnat si kouzelné pražské panorama.

Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka má širokou škálu využití a je stoprocentně recyklovatelná.
Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek. Partnerem soutěže je Národní památkový ústav.