A to v rámci středoškolské odborné činnosti (SOČ). Pracovali na úkolech, které daný podnik potřeboval konkrétně řešit. Jde například o zefektivnění výroby. Budoucí strojní mechanici, elektrotechnici, informatici či stavbaři pak vše obhajovali před odbornou porotou. Obhajoba je přitom čeká i v dalších kolech na krajské, případně republikové úrovni nebo pak také při závěrečné maturitní zkoušce.

Velikonoční pošta míří do koutů celého světa. Jen za první den označily pošťačky 42,5 kg psaní. Na snímku tiskne vedoucí pošty Iva Vlčková.
Velikonoční pošta míří z Kraslic až do daleké Šanghaje, Japonska či Vietnamu

Studenti jednotlivé práce tvořili přímo v podnicích na Sokolovsku při své odborné praxi po dobu tři čtvrtě roku. „Naši studenti po dohodě s podniky spolupracovali na úkolech, které příslušný podnik potřeboval řešit, ať již to byla práce na CNC strojích a jejich programování, tak přímo při výrobě. Tato spolupráce byla oboustranná,“ přiblížila Helena Míčková, která je garantem SOČ na SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice. „Firmy díky tomu získávají mladé techniky, a to i po následném studiu na vysokých školách. Studenti se také dostávají do praxe v dalších podnicích v ČR, ale i v zahraničí, nejčastěji v Německu.“

Těší ji, že řada studentů chce dále studovat vysokou školu. To je případ i Petra Hofmana, který v Kraslicích studuje strojírenství. „Praxi vykonávám ve firmě PBS Rotava, která do světa vyváží protipovodňové systémy. Pracoval jsem na zefektivnění výroby,“ prozradil Hofman. Ten je rád, že se městu podařilo zachránit městskou školu. „Je to hrozná výhoda, nemuset dojíždět. O to více je času na studium a šetří se i rodinný rozpočet,“ doplnil. Hned šest prací ze školní přehlídky středoškolské odborné činnosti technických oborů se podívá do krajského kola, které se bude konat v Chebu.

Na zelenou budovu Českých drah navazuje opravená žlutá část, kterou opravilo město
Nová čekárna propojí vlakové nádraží s autobusovým