„Letos uplyne už deset let od doby, kdy se na kraslické trati poprvé pořádaly fourcrossové závody na kolech. Fourcross je pro některé ne příliš známý pojem. V dnešní době jde přitom o velmi oblíbený sport nejen teenagerů. Název značí, že na trati spolu naráz soupeří čtyři kola. Je s ním neodmyslitelně spojen také pojem freestyle, tedy volný styl," říká Michal Rok, který se rozhodl postarat o oživení závodů ve městě spolu s dalšími nadšenci. „Dáme tak prostor a nový impuls tomuto sportu, přičemž dáme možnost i těm nejmladším, aby se mohli věnovat tomuto adrenalinovému sportu od útlého věku. Vizí našeho týmu je ´vypěstovat´ novou generaci kvalitních jezdců."

Kraslický fourcross začal své působení již v roce 2006 závodem NORCO CUP. Šlo o český pohár, kterého se zúčastnilo 59 jezdců z Čech. O rok později se účast ve stejném závodě navýšila a v roce 2007 v Kraslicích závodilo už 79 fourcrossařů a 92 jezdců dual slalomu. Mezi závodníky bylo i 12 německých reprezentantů a zazářil tam také v jedné z kategorií tehdejší vicemistr světa Jakub Říha. Tento ročník je také dodneška pořadateli považován za nejvydařenější. Za zmínku také stojí podle Roka rok 2009. Kraslickou trať navštívilo vícero známých jezdců nejen z Čech, ale také například z Anglie, Nového Zélandu a Německa. V roce 2012 kraslická trať navíc přivítala sedminásobného mistra světa a několikanásobného mistra Evropy Michala Prokopa. K radosti týmu projektantů a stavitelů tehdy nešetřil slovy chvály k úrovni trati a ocenil velké skoky.

„Trať je unikátní svým šestnáctimetrovým skokem, který je nejdelší v Evropě. Celkově je řazena mezi nejdelší evropské tratě. Za zmínku stojí i to, že téhož roku zde jezdili také mistři světa z Německa a Holandska. Dva roky poté, v roce 2014, zde ještě vyhrál zlato vicemistr světa a několikanásobný mistr ČR Michal Měchura," poukázal Rok. Ten je sám mnoholetým jezdcem. „Fourcross v Kraslicích oživíme a doplníme o další úsek určený pro děti od 1,5 roku do 15 let, jde o takzvané pumptruck – boule, které prošly zátěžovou zkouškou koncem minulého měsíce při závodech a které premiérově zažily závody právě těch nejmenších, kdy nejmladšímu závodníkovi bylo pouhých dva a půl roku," doplnil.
Další závody dětí se uskuteční už v sobotu 30. července. Startovat budou i dospělé kategorie.

Kraslický tým má se závodištěm i další plány. V budoucnu tam chce vybudovat odpočinkové části závodiště s lavičkami k posezení a menší zábavní zázemí pro rodiny.