Tropické dny přinášejí první potíže. Například na Kraslicku těžký nákladní voz poškodil rozteklý povrch vozovky. Silničáři pak vyjeli zjišťovat rozsah škody. „Šlo o málo používanou  silnici, asfalt je ale rozehřátý i na vozovkách nižších tříd, je třeba dát pozor," popsal situaci Josef Bulka z Údržby silnic Karlovarského kraje.
Právě silničáři se řadí k těm, kteří teď při práci trpí. Horké směsi s kombinací vysokých teplot je vysilují. „Zajišťujeme jim více pití, na některých strojích jsme instalovali jako ochranu před sluncem stříšky," řekl Deníku Bulka.
Na neúnosné teplo si stěžují i lidé v kancelářích a výrobních halách. „To horko je šílené, teď máme ve fabrice kolem 45°C," hlásil Ladislav Čuvaj z Chebu, který pracuje v nedaleké průmyslové zóně.
Koňská spřežení v Karlových Varech se ve středu na stanovištích střídala v rychlejších intervalech než bývá obvyklé. Kočí tak vodili zvířata do stínu každé dvě hodiny. „V takovém vedru vypije kůň více než 50 litrů vodu,"poznamenal jeden z vozků.
Odborníci opět připomínají, že je nutné dodržovat pitný režim. „Děti by rozhodně měly pít o polovinu více než obvykle, tak dva liry vody denně. Je nutné se chránit před sluníčkem, to znamená pokud to jde, vycházet ven až navečer. Dětem je třeba chránit tělo, používat ochranné krémy, u těch nejmenších s ochranným faktorem 50," radí lékař Ondřej Farka.
Téměř stejná pravidla platí i pro domácí mazlíčky. Tekutin by měli vypít až 80 mililitrů na kilo své váhy a majitelé s nim mají vyjít ven buď brzy ráno nebo až večer.
„Hlavně je nenechávat zavřené v autě nebo uvázané před obchodem na sluníčku," doporučuje veterinářka Gabriela Novotná.