Ti varují, že v neudržovaných a znečištěných komínech doslova číhá smrt. „Každodenní praxe ukazuje, že minimálně polovina vlastníků nemovitostí pravidelné kontroly neprovádí," konstatuje Michal Staněk z Kominictví Staněk v Kraslicích. „Další skupinou jsou pak lidé, kteří si odbornou firmu pozvou až tehdy, když narazí na problém," poukázal. V takových případech se už ale často podle kominíků údržba znečištěného komína může prodražit. „Pokud jsou komíny silně zanesené, musí se strojově čistit a to je pro majitele domů finančně náročnější. Zatímco za pravidelnou roční prohlídku a čištění spalinové cesty od spotřebiče až po ústí komína by zaplatili několik stovek korun, údržba zanedbaných spalinových cest vyjde na tisíce," pokračoval Staněk. Poukázal také na řadu případů, kdy se lidé ozvou až v případě, kdy se jim spaliny vrací do místností. „To už jsou spalinové cesty tak znečištěné, že následná strojová údržba trvá hodiny. Lidé se neuvědomují, že v takových případech jim může jít i o život. Hrozí vznícení komínu nebo jeho poškození," doplnil Staněk.

Se znečištěnými a zanedbanými komíny se setkávají i krajští hasiči. Je to už ale v době, kdy musí likvidovat jejich požár. Letošní topná sezóna nemá v Karlovarském kraji zatím tragický průběh. I tak ale hasiči vyjeli k sedmnácti požárům komínů. Situace je přitom oproti jiným letům díky teplejší zimě klidnější než v předešlých letech. „Jeden z posledních případů se stal v lednu v Nádražní ulici v Sokolově. Hasiči tam narazili na komín v havarijním stavu, který byl navíc dlouhodobě nečištěný, což také bylo příčinou požáru," sdělil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Ten také upozornil na to, že lidé mají povinnost provádět pravidelné roční kontroly spalinových cest. „V případě zanedbání této povinnosti hrozí v komínech vznícení sazí, unikající zplodiny pak mohou mít smrtící následky. Oheň z komínů se navíc velmi rychle rozšiřuje do střešních konstrukcí či konstrukcí domů. Následky mohou být opravdu tragické," doplnil.

Od nového roku začala platit novela Zákona o požární ochraně, která zahrnuje právě i čištění, kontroly a revize spalinové cesty. „Jsme potěšeni, že problematiku konečně upravuje zákon a že novela obsahuje i definici spalinové cesty, a dokonce i sankce za nekvalitně odvedené kominické práce. Věřím, že legislativní změna pomůže vnést do českých domácností více klidu a bezpečí," říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Funkční spalinová cesta je podle jeho slov základním předpokladem pro bezpečné vytápění. „Stát proto vyžaduje, aby majitel či provozovatel domu minimálně jednou ročně zavolal kominíka a objednal kontrolu a čištění spalinové cesty. Nezáleží přitom na druhu používaného paliva. Platná právní úprava z dobrých důvodů požaduje kominický servis i u spalinových cest sloužících pro spotřebiče na plyn. U nich je sice nižší riziko požáru, o to vyšší je však riziko otravy oxidem uhelnatým."